Je to tady. Po měsících plných spekulací a úniků se konečně dočkáváme oficiálního představení skládacího smartphonu Motorola Razr 40 Ultra na čínském trhu. Jak jsme již dlouhou dobu tušili, hlavním lákadlem je kromě kompaktní konstrukce také velká zadní obrazovka, která nabízí širokou paletu funkcí.

Vypadá to, že se konkurence bude muset hodně snažit, jelikož Razr 40 Ultra vypadá jako velice ambiciózní kousek. Externí displej měří 3,6 palce a využívá AMOLED panel s rozlišením 1066x1056 pixelů. Překvapivě opravdu dostal 144Hz obnovovací frekvenci, a dokonce je chráněn velice odolným sklem Corning Goriila Glass Victus, tudíž se pravděpodobně nebudete muset tolik bát nechtěných upuštění na zem.

Co se pak týče funkcí, vesměs se potvrzuje to, co bylo nedávno předmětem uniklých ukázek. Sekundární obrazovka dává dosud prakticky nevídanou volnost a neomezuje se pouze na nudné widgety. Využívat na ní můžete Google Mapy, odepisovat na e-mail, sledovat YouTube video, ovládat přehrávání hudby... Meze se de facto nekladou.

Kromě externího displeje najdeme vzadu i 12Mpx hlavní fotoaparát s optickou stabilizací obrazu a 13Mpx ultra širokoúhlou kameru.

Klíčovým faktorem skládacích telefonů je také kloub, který ono přehnutí umožňuje. Na jeho provedení přitom závisí opravdu hodně, jelikož špatná konstrukce může po měsících používání způsobovat zbytečné problémy. Motorola se chlubí, že se jí povedlo snížit počet součástek, jimiž kloub disponuje, na pouhých pětaosmdesát.

Tělo nového Razr 40 Ultra je pak vytvořeno z hliníku, přičemž zadní strana u variant Infinite Black a Glacier Blue je skleněná, zatímco uživatelé verze Viva Magenta si budou moci užívat prémiový pocit z veganské kůže.

Přední strana telefonu je osazená 6,69palcovým LTPO AMOLED displejem o rozlišení FullHD+ a 165Hz obnovovací frekvenci. Kromě toho, že podporuje HDR10+, láká i na vynikající maximální jasnost 1 400 nitů. Mimo něj najdeme vepředu i 32Mpx selfie kameru.

Pod kapotou se pak setkáme s čipsetem Snapdragon 8+ Gen 1 a baterií o kapacitě 3 800 mAh, která bude kvůli své velikosti pravděpodobně patřit mezi hlavní minusy tohoto zařízení. Nabíjet ji pak lze 33W výkonem.

CENA A DOSTUPNOST

Čínští zájemci si budou moci smartphone pořídit už 5. června od 5 699 jüanů (v přepočtu 17 700 Kč bez DPH), kolik stojí varianta 8/256GB. Nejlepší model vyjde na 6 399 jüanů (v přepočtu 19 800 Kč bez DPH) a nabízí 12GB operační paměť a úložiště o velikosti 512 GB.

Aktualizace: Z tiskové zprávy jsme se dozvěděli, že česká cena Motoroly Razr 40 Ultra činí 28 999 Kč.