V minulém měsíci představila Motorola svou letošní vlajkovou loď Edge 40 Pro, která prakticky okamžitě zamířila i na tuzemský trh. Nyní společnost oficiálně uvedla jejího levnějšího brášku, jenž disponuje řadou podobných vlastností, ale je cílen na méně náročné uživatele – přichází s více dostupnou cenovkou. Mezi klíčová lákadla patří plynulý displej a stupeň krytí IP68.

Motorola Edge 40 se chlubí velice stylovým designem, který patří mezi hlavní faktory, jež výrobce v tiskové zprávě zvýrazňuje. Zadní strana má v levém horním rohu ostrůvek, kde tentokrát nenajdeme tři, ale pouze dva fotoaparáty, nicméně podobnost s dražším modelem Pro je stále velmi dobře patrná. Hlavní snímač je 50Mpx a využívá širokou clonu f/1,4. Doprovází jej 13Mpx ultra širokoúhlá kamera. Prémiový pocit z používání smartphonu bude mít za úkol dodat kůže na zádech nebo zaoblený displej s parádně tenkými rámečky.

Když už je řeč o obrazovce, Motorola Edge 40 využívá 6,55palcový pOLED panel s rozlišením FullHD+ a 144Hz obnovovací frekvencí, která se postará o plynulost podporovaného obsahu. Třešničkou na dortu je pak certifikace HDR10+ nebo technologie Dolby Atmos, jež však nezajišťuje obraz, nýbrž prostorový zvuk, který je ale například při sledování filmů klíčový.

Pod kapotou smartphonu najdeme baterii s kapacitou 4 400mAh, již je možné nabíjet 68 watty. Motorola slibuje, že tento výkon umožňuje průměrnému uživateli získat až 12hodinovou výdrž během pouhých 10 minut v nabíječce. Osvobození od kabelů pak poskytuje i bezdrátové nabíjení, jež pracuje s 15W výkonem.

Edge 40 uvnitř dále skrývá čipset MediaTek Dimensity 8020, kterému nechybí podpora 5G připojení. Vybaven je čtveřicí procesorových jader Cortex-A78, jež pracují s frekvencí 2,6 GHz, a dalšími čtyřmi jádry Cortex-A55 s nižším, 2GHz taktem. Operační paměť o velikosti 8 GB bohužel využívá technologii LPDDR4X namísto rychlejší LPDDR5 (popřípadě LPDDR5X). Samozřejmostí je ale přítomnost operačního systému Android 13 a prvků pro zvýšenou bezpečnost, včetně aplikace Moto Secure.

CENA A DOSTUPNOST

Smartphone Motorola Edge 40 bude v České republice dostupný v barvách Nebula Green a Eclipse Black s cenou začínající od 14 499 Kč.