Dvojice populárních výrobců mobilních zařízení a jejich příslušenství, Oppo a OnePlus, údajně odejde z několika klíčových evropských zemí. Prvně o tom informoval server 36 Krypton a s podobnými detaily později přišli i známí insideři. Pozdější vyjádření obou firem ale tyto drby zcela popírají.

Nejprve padla zmínka o ukončení působnosti obou firem v Německu, Francii, Nizozemsku a Velké Británii, přičemž o budoucí dostupnosti v dalších zemích Evropy se nevědělo. Později přišly aktualizace, že se bude situace týkat skutečně jen oněch čtyř zmíněných oblastí. Server Tech Advisor ale získal od OnePlus i Oppo prostřednictvím e-mailu zcela opačná tvrzení.

OnePlus neopustí Evropu a Velkou Británii a zachová si stabilní působní na místních trzích. OnePlus bude v Evropě nadále investovat a poskytovat svým uživatelům inovativní produkty a řešení,“ vyjádřil se k drbům globální PR manažer OnePlus James Paterson.

Společnost Oppo se zavázala ke všem stávajícím evropským trhům,“ uvedl pro Tech Advisor nejmenovaný mluvčí společnosti.

„V roce 2023 jsme měli skvělý start s úspěšným uvedením několika produktů na evropský trh a do konce doku máme přichystanou řadu produktů. Jako vždy bude společnost Oppo i nadále poskytovat inovativní produkty a nejlepší služby ve své třídě,“ dodal.

Oppo se vyjádřilo také serveru Android Authority a poskytlo následující informace:

Evropský trh byl vždy jedním z těch klíčových. V roce 2023 jsme na evropském trhu dobře odstartovali a naše podnikání v Evropě probíhá jako obvykle. Díky úspěšnému uvedení telefonu Find N2 Flip v Londýně a představení našich nejnovějších technologií a produktů na veletrhu MWC 2023 se společnost Oppo bude i nadále zaměřovat na potřeby uživatelů a poskytovat další inovativní produkty a služby.“

Obě zmíněné firmy patří pod čínský koncern BBK Groub, který dále vlastní i známá jména jako Realme či Vivo. Nutné je říct, že ze všech těchto společností působí Oppo v Česku snad vůbec nejméně.

Několika nedávno představených produktů, jako je třeba ambiciózní skládací smartphone Oppo Find N2 Flip, jsme se zde vůbec nedočkali, zatímco jeho dostupnost na Slovensku byla potvrzena už v den vydání. Pro předešlé vlajkové telefony od Oppo to s českou dostupností dopadlo podobně tristně, a tak lze očekávat, že se situace nijak nezlepší.