Projekty jako Rapsberry Pi nám dokázaly, že počítač nemusí být drahý. Pokud se spokojíte pouze se základními funkcemi a jste ochotní obětovat trochu svého času (na sestavení, nastavení a případně i naprogramování), tak si při nákupu vystačíte klidně i s několika stovkami. 

Novinář a vynálezce Brian Benchoff zašel ještě dál. Podařilo se mu navrhnout a sestavit počítač, který stojí pouhé tři stovky (14,16 dolarů, tedy zhruba 308 Kč), a to včetně displeje a klávesnice. Mohli byste namítat, že třeba počítač Rapsberry Pi Zero stojí ještě o pár korun méně a měli byste pravdu. Jenže k jeho zprovoznění potřebujete monitor a ovládací periferie. Zato Minimum Viable Computer (něco jako „minimální použitelný počítač“) Briana Benchoffa je prostě hotové PC. Vybalí se a může se ihned používat.

Zařízení, které se podobá nechvalně proslulému hernímu mobilu Nokia N-Gage, pohání SoC Allwinner F1C100 s CPU o frekvenci 533 MHz a 32 MB DDR RAM, a běží na něm Linux. Grafické ovládací rozhraní nečekejte, musíte si vystačit s příkazovou řádkou. Vzhledem k minimálním nákladům nepřekvapí, že 2,3palcový IPS TFT displej s rozlišením 320 x 240 pixelů není dotykový, k ovládání se používá silikonová membránová klávesnice se 47 tlačítky, případně periferie připojená přes USB-A (USB 2.0) konektor. Přes USB-C se pak nabíjí dvě AAA NiMH baterie uvnitř. U výdrže ale autor uvádí pouze „dostatečná.“

A k čemu je takový minipočítač vlastně dobrý? Můžete na něm spouštět skripty, „pingnout“ přes něj server, využít jej jako GPIO, připojit k němu různé periferie a také se na něm dá hrát Doom, což potvrdil sám autor. Konkrétně zmiňuje projekt Chocolate Doom, který je reprodukcí původní verze hry.

Pokud vás projekt zaujal a rádi byste si jej pořídili, tak vás bohužel musíme zklamat. Má pouze podobu prototypu, respektive projektu zveřejněném na GitHubu autora. Autor v budoucnu plánuje spustit sériovou výrobu, ale konkrétní termín nezveřejnil. Pokud se Minimum Viable Computer skutečně dostane do výroby, s největší pravděpodobností bude dražší. Oněch 14,16 dolaru představuje pouze náklady na součástky pro výrobu jednoho kusu, a to jen za předpokladu, že by se objednávaly ve velkém (po tisíci kusech). Částka nezahrnuje cenu práce, ani marži.