Mikrotransakce ve videohrách jsou běžnou záležitostí velkých i malých her. Mnohým hráčům vadí, přesto je vývojáři do svých projektů dávají. Teď s nimi přichází známá německá automobilka.

Nejnovější vozy BMW mají řadu doplňkových funkcích, za které je nutné zaplatit zvlášť. Dříve byly tyto věci dostupné prostřednictvím SD karty (od roku 2006), ale služba se v průběhu let vyvíjela a nyní nabízí celou řadu dalších funkcí s možností si je koupit jednoduše online a odemknout je ve svém voze.

Novináři, kteří měli možnost novinky od BMW v rámci služby BMW ConnectedDrive otestovat, je přirovnávají k mikrotransakcím ve videohrách. Motoristický žurnalista Jake Groves informuje, že když chtěl na BMW 530e aktivovat asistenta dálkových světel, tak ho palubní počítat vyzval, aby si tuto funkci zakoupil v obchodě BMW ConnectedDrive.

Přečtěte si také: Vysavač s laserem, Google Asistent si bude pamatovat víc a revoluce RAM díky Samsungu?

Funkce High Beam Assistant, která v noci automaticky přepíná mezi potkávacími a dálkovými světly, aby se zabránilo oslnění ostatních řidičů, stojí 160 liber (cca 4900 Kč). BMW Music (neomezený přístup do Napstera) je za 79 liber ročně, BMW Online (novinky, počasí a zajímavá místa) za 39 liber ročně, Concierge Services (call centrum, které vám pomůže najít konkrétní místo) za 89 liber ročně nebo IconicSounds Sport (zvuk závodního motoru z reproduktoru) za 99 liber (3000 Kč).

Za aktualizaci map jsou zákazníci BMW nuceni platit 79 liber ročně, za informování o parkovacích místech na ulici 29 liber a za Remote Services (zamykání, odemykání a vyhledávání vozu pomocí telefonu) 29 liber ročně.

Reakce lidí na internetu je smíšená. Některým vadí, že BMW tímto způsobem blokuje nejen funkce ovlivňující pohodlí řidiče, ale také funkce, které zvyšují bezpečnost. Na druhou stranu jde o zajímavou možnost. Zákazník se již nemusí rozhodovat o doplňkových službách při koupi vozu, ale může si je kdykoliv odemknout za poplatek. To každopádně znamená, že funkce jsou ve voze přítomné, ale jsou zamknuté. Z toho pramení srovnání s mikrotransakcemi ve videohrách.

Přečtěte si také: AMD FidelityFX Super Resolution, odpověď na DLSS od Nvidie může dorazit letos