Microsoft neustále pracuje na nových vychytávkách pro nativní aplikace svého operačního systému Windows 11. Mezi testery už rozšířil Poznámkový blok se záložkami a do prohlížeče Edge brzy zamíří možnost rozdělení okna. Výrazných změn by se ale měl dočkat i Průzkumník souborů.

U něj je nutné poznamenat, že v rámci Windows 11 už se jistých vylepšení dočkal. Microsoft se tehdy zaměřil nejen na design, ale také obdržel záložky ještě dlouhou dobu před Poznámkovým blokem. Nadcházející aktualizace by se měla znovu zaměřit na jeho vizuální stránku, a dokonce i na lepší integraci služeb OneDrive a Microsoft 365 (dříve Office 365).

S popisem i snímky zachycujícími nové vychytávky přichází server Windows Central. Když se na novinky zaměříme seshora, můžeme si všimnout například přepracovaného adresního řádku, který díky kulatějším rohům více zapadá do rozhraní celého systému. Stejně je na tom pak i kolonka s vyhledáváním. Řada tlačítek, mezi nimiž se nachází i ta pro kopírování, filtrování či řazení souborů, se posune pod adresní řádek (nyní se nachází nad ním).

Domovská stránka jako taková dostane zbrusu nový kabátek, jehož pravděpodobně nejvýraznějším prvkem jsou zmíněné integrace dalších služeb od Microsoftu, které se nachází v sekci doporučených. Zac Bowden ze serveru Windows Cental také vysvětluje, že integrace aplikací ze sady Microsoft 365 umožní zobrazení e-mailových vláken a nedávných komentářů k souborům, jež byly sdíleny s dalšími uživateli prostřednictvím cloudu nebo e-mailu.

Údajně bychom se také měli dočkat velice užitečné funkce, která usnadní organizaci souborů. Microsoft prý hodlá Průzkumníka souborů vybavit vychytávkou, jež umožní označit soubory barvou nebo klíčovými slovy, v důsledku čehož je tak bude snazší filtrovat a vyhledávat. Novinkou mají také být lepší náhledy obrázků.

Microsoft by měl tuto aktualizaci vypustit mezi uživatele ještě letos, a to buď v rámci velkého podzimního updatu Windows označeného jako 23H2, anebo už v létě.