Microsoft je na poli služeb využívajících umělou inteligenci, které uživatelům umožňují získat odpovědi na komplexnější otázky, momentálně populárnějším jménem než Google, ačkoliv se jeho kalifornský protějšek aktivně snaží o zmenšení ztráty. Redmondský gigant si to ale líbit nenechá a nyní se snaží Googlu přebrat uživatele jeho služby Bard, a to docela zákeřným způsobem.

Google Bard je aktuálně dostupný pouze v experimentální fázi, která je otevřena těm uživatelům, jež se přihlásili na čekací listinu a byli do testovacího programu vpuštěni. Chatbot ve vyhledávači Bing je mezitím dostupný pro všechny, kteří se do něj přihlásí přes účet Microsoft (systém už zájemcům na čekací listině dává přístup okamžitě po jejich zapsání). Zdá se, že Microsoft Googlu nepřeje ani to málo uživatelů, které Bard má.

Uživatel Twitteru Vitor De Lucca spatřil, že Microsoft testuje fikanou cestu, jak přimět uživatele služby Google Bard, aby přešli na Bing Chat. Těm, co webovou stránku Barda navštíví v prohlížeči Microsoft Edge, se začne v oblasti adresního řádku zobrazovat hláška/tlačítko, která láká na možnost srovnání poskytnutých odpovědí s Bing Chat.

Po kliknutí na tlačítko se vám obsah v prohlížeči rozdělí na dvě poloviny, přičemž na první z nich budete mít otevřenou službu Google Bard, zatímco na té druhé Bing Chat. Předpokladem ale samozřejmě je, abyste měli aktivní přihlášení na obou těchto platformách.

Stejný jev se podařil zachytit i nám, Microsoft totiž hlášku momentálně zobrazuje v testovacích buildech Canary. Její česká verze zní: „Porovnávejte si odpovědí s využitím nového Bingu využívajícího AI“. Trošičku paradoxem je, že Microsoft špatně vyskloňoval slovo odpověď, a když jsem se na větu zeptal jeho chatbota v Bingu, byl chybu schopen najít.

Vzhledem k tomu, že se tato kontroverzní novinka nachází v Canary verzi prohlížeče Edge bez nutnosti povolit jakékoliv nastavení v nabídce Flags, lze očekávat brzké rozšíření do standardních buildů dostupných pro běžné uživatele.