Microsoft podle zprávy od The Information už od roku 2019 tajně pracuje na vlastních čipech, které by mohly na jeho serverech pohánět velké modely neuronových sítí, jako například GPT od OpenAI. Nyní se totiž musí technologický gigant spoléhat na technologie od Nvidie, která poli s čipy pro AI dominuje.

Právě ve světle letošního boomu umělé inteligence se totiž čipy vyráběné Nvidií výrazně zdražují. Jedno GPU H100, které je pro servery asi nejpopulárnější volbou, stojí dnes na eBayi kolem 40 000 dolarů, v přepočtu tedy asi 850 000 korun. Právě proto své vlastní čipy vyrábí nejen Microsoft, ale i Meta, Google nebo Amazon.

Detailů zůstává po málu, Microsoft se totiž ke zjištění dosud oficiálně nevyjádřil. Víme ale, že má projekt kódové označení „Athena“ a že jsou vlastní čipy Microsoftu už teď testovány nejen jeho zaměstnanci, ale také zaměstnanci OpenAI, která stojí za populárním chatbotem ChatGPT.

Smršť novinek na poli AI jako by se od vydání ChatGPT nezastavila. Teprve před pár dny miliardář Elon Musk ohlásil, že plánuje vytvořit vlastního chatbota s názvem TruthGPT, který podle něj bude adresovat „levicové naklonění“ ChatGPT.