Známá jména jako Microsoft, Meta či Epic Games společně s dalšími 33 společnostmi tvoří tzv. Metaverse Standards Forum. Tedy skupinu, která se bude zaměřovat na tvorbu otevřených standardů pro ono metaverzum, teď tak oblíbené mezi firmami.

Přesto že je 36 obstojné číslo, když se bavíme o společnostech, které se spolu rozhodly kooperovat, chybí některá významná jména. Třeba Apple už na vlastním VR headsetu nejspíš pracuje, a přesto součástí zmíněné iniciativy není. Absenci „hlásí“ i Roblox nebo Niantic.

Metaverse Standards Forum se chce zaměřit na pragmatické projekty, jako hackatony a nástroje pro tvorbu obsahu pro metaverzum. Chce pro oblast také vytvořit jednotnou terminologii. V době, kdy si ono metaverzum každý představuje jinak, vítaná novinka.

Mezi společnostmi, které se do projektu zapojily, najdeme i další velké firmy jako Qualcomm, Nvidia či tvůrce herního enginu Unity, který je populární u nezávislých vývojářů. Nemáme tak důvod se bát, že půjde o jakousi sólovou kooperaci pouze mezi Metou a Microsoftem.

Krok nutně neznamená, že firmy pro metaverzum vytvoří stejný typ standardu, jako je třeba WWW. Mohly by ale tvůrcům dát nástroje a parametry k tomu, jak svůj obsah do metaverza dostali a ideálně propojit třeba vizi Microsoftu s tou od Mety.