Microsoft sice v poslední době přidává řadu nových a častokrát i užitečných vychytávek do svého prohlížeče Microsoft Edge, který je dostupný jak na počítačích, tak i mobilních zařízeních, ale přesto se mu nepodařilo jej udržet na druhé příčce seznamu nejpoužívanějších prohlížečů na desktopech. Po více než roce jej předehnalo Safari, které je exkluzivní pro zařízení od technologického giganta Apple.

S daty přichází analytická společnost Statcounter. Podle statistik pro minulý měsíc stále s přehledem vede Google Chrome, který zaujímá 66,13% podíl v oblasti desktopových prohlížečů. Safari se povedlo získat na svou stranu 11,87 % uživatelů, čímž těsně předběhlo Edge s 11 %. Čtvrtou příčku pak drží Firefox s 5,65 %, páté místo obsazuje Opera s 3,09 % a na šesté místě skončil Internet Explorer, který může být rád, že se mu vůbec povedlo získat půl procenta trhu.

Nutné je podotknout, že kromě souboje mezi Safari a Microsoft Edge se na prohlížečové scéně z krátkodobého hlediska nic moc neděje. Google Chrome už několik let zaujímá zhruba 65–70 % trhu a příčky mimo stupně vítězů bůhvíjak zajímavé také nejsou. Pozoruhodný je snad jenom propad prohlížeče Internet Explorer, který ještě začátkem roku 2012 s předstihem nad svým konkurentem od Googlu vítězil, nicméně v prosinci téhož roku už na něj ztrácel více než 5 %, přičemž rozdíl se od té doby jen zvyšoval.

Co se pak týče mobilní scény, situace na prvních dvou příčkách je prakticky totožná. Vyhrává Google Chrome s 61,96 % a hned za ním je Safari s 26,85 %. Žádný z jejich konkurentů pak nemá ani 5 % trhu. Nejblíž k tomuto milníku je Samsung s 4,8%, avšak hned za ním je opět trochu propast – čtvrtá Opera totiž zaujímá jen 1,88 %.

Jaký prohlížeč používáte vy a proč? Sdílejte s námi své myšlenky v komentářích!