Microsoft a Apple si momentálně konkurují v mnoha různých oblastech, a to jak těch softwarových, tak i hardwarových. Do druhé škatulky se patrně bude brzy řadit další obor, kterému se Microsoft evidentně chce intenzivněji věnovat – výroba čipů postavených na architektuře ARM.

Tomuto plánu mají nasvědčovat inzeráty, o jejichž nálezu informuje server Windows Latest. Redmondský technologický gigant, respektive jeho tým zaměřený na vývoj čipů, který byl v inzerátech označován jako „Microsoft Sillicon team“, podle všeho hledá specialisty, jež se postarají o výzkum nových hardwarových řešení.

V hledáčku má společnost například „Hlavního architekta křemíkových systémů na čipu (SoC)“ se zkušenostmi v oblasti vývoje architektury pro vysoce výkonné čipsety a praxí v oboru architektury a návrhu CPU a GPU.

Podle informací zjištěných serverem Windows Latest by měl tento inženýr za úkol „vyvíjet programové modely SoC, komplexní a jasné požadavky na výkon SoC a spolupracovat s hardwarovými a softwarovými týmy zákazníků“.

„Kandidát bude zodpovědný za vytváření komplexních, moderních SoC s využitím špičkových křemíkových technologických uzlů a bude úzce spolupracovat s interními zákazníky a partnery,“ měl podle Windows Latest uvádět Microsoft v jednom z inzerátů.

Windows Latest se domnívá, že Microsoft hodlá konkurovat M-čipům z dílny svého cupertinského konkurenta, které rovněž využívají architekturu ARM a chlubí se vynikajícím výkonem se skvělou energetickou efektivitou, která je ideální nejen pro notebooky a tablety, ale také najdou uplatnění i ve stolních počítačích pro nejnáročnější.

ARM čipy od Microsoftu by mohly najít své uplatnění po vydání operačního systému Windows 12, které podle všeho nastane ke konci příštího roku.