Microsoft podle zdrojů Financial Times přestane prodávat firmám Teams v balíčku všech jeho kancelářských aplikací. Pochopitelně to ale nedělá jen tak z dobrého srdce. V současnosti je na něj vyvíjen největší regulační tlak za poslední dekádu v rámci antimonopolního vyšetřování Evropské unie.

Financial Times říkají, že firmy budou mít možnost koupit balíček kancelářských aplikací včetně, ale i bez Teams, i když zatím není jasné, jak přesně bude mechanismus výběru fungovat. Microsoft však údajně stále s EU komunikuje a dohoda není jistá. Americká společnost se jí pochopitelně ale bude snažit dosáhnout.

Vyšetřování ze strany evropských regulátorů zahájila stížnost konkurenční platformy Slack z roku 2020. Té se nelíbilo, že firmy dostávají Teams v rámci balíčku kancelářských aplikací, které stejně potřebují, a nechtějí potom platit za jeho službu, když dostanou tu konkurenční bez příplatku. Slack proto chtěl, aby byly Teams prodávány zvlášť.

Podobně silnému tlaku ze strany regulátorů čelil Microsoft napsoledy v roce 2009 kvůli vnucování svého prohlížeče uživatelům. V roce 2013 pak za nedostatečné kroky v řešení tohoto problému musel zaplatit pokutu 561 milionů eur (v přepočtu přes 13 miliard korun).