Mozilla Firefox je aktuálně čtvrtým nejpoužívanějším prohlížečem na počítačích, což vychází z dat analytické společnosti Statcounter, která jsme nedávno podrobněji rozebírali v souvislosti s propadem konkurenčního Edge na třetí příčku. Podobně jako každý prohlížeč má i Firefox svůj nativní vyhledávač, jímž je posledních několik let Google. Smlouva mezi těmito dvěma stranami ale brzy končí a o pozici se bude snažit další velké jméno.

Podle exkluzivních informací serveru The Information, které cituje portál Android Police, se Microsoftu sbíhají sliny na dosazení Bingu do současné pozice Googlu. Šanci na uskutečnění dohody mu jednoznačně zvyšuje fakt, že vyhledávač Bing nabral vysoké množství uživatelů díky funkcím poháněným umělou inteligencí, jež využívá technologií vyvinutých ve spolupráci s OpenAI, organizací stojící za ChatGPT. Chatbot odpovídající na komplexní otázky nebo jeho schopnost generovat obrázky na přání si zkrátka rychle získaly popularitu.

Pro uživatele by se ale Bing jako defaultní vyhledávač nestal bůhvíjak zásadní změnou. Kdyby jej používat nechtěli, budou si klasicky moct v nastavení prohlížeče přepnout na vyhledávač dle svých vlastních preferencí.

Pro Microsoft by se mohla objevit ještě jedna zajímavější příležitost, a to u společnosti Apple. Té totiž bude končit smlouva s Googlem v následujícím roce a podle The Information je dost možné, že se softwarový velikán z Redmondu bude chtít uplatnit i uvnitř prohlížeče Safari.

Google má mít ze spoluprací tohoto typu velice slušné peníze, a tak není divu, že chce do hry vstoupit i Microsoft, když má nyní konečně reálnou šanci na úspěch.

Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, jaký prohlížeč momentálně preferujete vy.