Společnost Meta vyhrožuje, že Evropanům zruší sociální sítě Facebook a Instagram. Problémem jsou evropské předpisy o ochraně osobních dat uživatelů, které společnosti brání v tom, aby je ukládala na svých serverech v USA.

O to horší je fakt, že v takovém případě by nešlo jen o nejpoužívanější Facebook a Instagram. Pod Metu totiž spadá i WhatsApp, internetová databáze GIFů Giphy nebo také Oculus, firma, jež vyrábí příslušenství pro virtuální realitu.

DATA JAKO ZDROJ PŘÍJMŮ VELKÝCH KORPORACÍ

Majorita sociálních sítí je zdarma a jediná možnost, jak utratit peníze, jsou většinou předplatná, která nejsou středem pozornosti většiny uživatelů. Jak je tedy možné, že majetek společností, jež samotné sítě vlastní, se pohybuje v řádech miliard korun, dokonce dolarů?

Hlavním zdrojem příjmů jsou právě uživatelská data a s nimi spojené reklamy. Při registraci po vás většina sítí chce, abyste souhlasili s tím, jak sama vlastnící společnost s vašimi daty nakládá. A nebudeme si nic nalhávat, většina z nás si tyto sáhodlouhé texty nečte a bezmyšlenkovitě je odškrtne.

Právě tato data, která od vás společnost získá, využije většinou k personalizaci reklam. Možná vás to překvapí, ale průměrný výdělek Mety právě z reklam v loňském roce byl 40,96 dolarů (870 Kč) na uživatele. Těch aktivních bylo loni v posledním čtvrtletí 2,91 miliardy.

CO JE TEDY PŘESNĚ PROBLÉMEM?

Již výše je zmíněno, že Meta odesílá uživatelská data na své servery, které se nacházejí na území USA. To je však v rozporu s pravidly pro ochranu osobních údajů, která můžete znát pod zkratkou GDPR. Z toho lze vyvodit, a uvádí to i samotná Meta, že se to netýká jen jí, nýbrž i jiných společností, které s daty pracují mimo náš kontinent.

„Rozhodně si vystoupit z území Evropy nepřejeme a ani to neplánujeme, ale realita je taková, že Meta a mnoho dalších podniků, organizací a služeb spoléhá právě na přenos dat mezi EU a USA,“ tvrdí mluvčí Mety.

Agentura Bloomberg tvrdí, že jednání Evropské komise s Washingtonem ohledně předávání údajů se zintenzivnilo, ale zároveň „vyžadují více času vzhledem ke složitosti projednávaných otázek a nutnosti najít rovnováhu mezi ochranou soukromí a národní bezpečností“.