Podvodníci se stále více zajímají o technologii generativní AI, jako je ChatGPT, což způsobuje rostoucí obavy. Podle nové zprávy od společnosti Meta (dříve Facebook) se objevuje stále více malwaru maskující se jako ChatGPT a podobné AI softwary.

Společnost uvedla, že od března 2023 identifikovali její výzkumníci deset rodin malwaru využívajících ChatGPT a podobné tématiky k napadení účtů na internetu. Dále Meta sdělila, že blokovala více než 1 000 škodlivých odkazů, které se objevily na její platformě. Podvody často zahrnují mobilní aplikace nebo rozšíření pro prohlížeče, které se vydávají za nástroje ChatGPT. I když některé z těchto nástrojů skutečně nabízejí některé funkce ChatGPT, jejich skutečným účelem je získat přístupová hesla od uživatelů.

Guy Rosen, hlavní bezpečnostní expert společnosti Meta, uvedl, že podvodníci využívají toho, že roste zájem o generativní AI technologie, jako je právě ChatGPT. Meta poznamenala, že lidé, kteří spravují podnikání na Facebooku nebo platformu používají pro práci, jsou častými cíli podvodníků.

Na konkrétní případ podvodu spojeného s ChatGPT jsme vás upozornili již koncem března, kdy bylo detekováno podvodné rozšíření určené uživatelům prohlížeče Chrome, jehož cílem byla krádež Facebook účtů. Existence samotné služby navíc pomáhá zločincům ve vytváření škodlivého kódu, nebo tedy alespoň v případě, že dokáží obejít její bezpečnostní bariéry.