VR zažívá v posledních letech opravdu velký rozmach. Rozšiřuje se základna dostupných her a hlavně headsetů. Stále se také hledají další způsoby, jak zážitek ještě vylepšit. Haptická (hmatová) odezva má být jedním z nich.

Právě rukavici umožňující hmatovou odezvu v úterý představila Meta (dříve Facebook). Hned den poté ale firma HaptX vznesla obvinění, že některé části designu Meta jsou s jejich patentovaným návrhem rukavice prakticky identické.

„Vítáme zájem a konkurenci na poli haptiky, soutěž ale musí být férová, aby byla pro trh přínosem,“ řekl v prohlášení šéf HaptX Jaké Rubin.

Pokračuje: „Zatím nás Meta nekontaktovala, těšíme se až s nimi budeme pracovat na férové dohodě řešící naše námitky a umožňuje jim použít naše inovativní technologie do spotřebitelských produktů.“

Zmíněná rukavice zatím není komerčním produktem, Meta ale věří, že právě dotek je jedním ze směrů, kterými se VR vydá.

Design využívá gumových váčků, které se díky pneumatickému systému nafukují, a tak navozují pocit doteku, systém HaptX funguje na prakticky stejné bázi.

HaptX není na poli VR technologií zdaleka nováčkem, po nekrátkém vývoji svůj první prototyp haptické rukavice ukázalo v roce 2015. Na to, o jakou dohodu s Meta by se mělo jednat, HaptX neodpovědělo.