Meta má velké plány. Chce vytvořit metaverse; virtuální propojený svět plný života (a lidí s brýlemi pro virtuální realitu). Společnost se tak snaží rozšířit svou nabídku zařízení, která jsou pro vstup do onoho metaverza nezbytná. Alespoň to píše web The Information.

Podle jeho zdrojů se Meta chystá do roku 2024 vydat hned čtyři nové headsety pro virtuální realitu. První má přijít již ohlášený Project Cambria. Jde v podstatě o vylepšenou verzi v současnosti snad nejpopulárnějšího headsetu Quest 2. Cambrii má pak v roce 2024 následovat její druhá generace.

Od Cambrie se očekávají propustné barevné kamery, a tak by některé její aplikace mohly využívat takzvané rozšířené reality (ve skutečném světě byste interagovali s virtuálními předměty). Cambria má také sledovat váš výraz, aby jej mohla přenést na obličej vaší virtuální postavy.

Přijít má i vylepšený displej, který už bude mít rozlišení dostatečné na to, abyste ve virtuálním prostředí četli text nebo programovali. I tak bude ale zařízení co do výkonu spíše na úrovni levnějšího laptopu. Přesto si svými rozšířenými funkcemi a větší baterií dozajista vyslouží pozornost zájemců o herní headset.

Zbývajícími dvěma headsety budou nové Questy v letech 2023 a 2024. Nabídnout by měly specifikace vylepšené ve všech směrech, svou cenovku by ale měly spíše zachovat. V roce 2024 nejspíš navíc přijdou i první brýle pro rozšířenou realitu z dílen Mety.