Už měsíc počítáme, kolik společností ukončilo své prodeje v Ruské federaci. Například Meta byla naopak vyhnána. WhatsApp ale zůstává v provozu tak jak byl do teď.

Moskevský soud v pondělí označil sociální sítě Instagram a Facebook za provinilé z extrémistických aktivit. Už na začátku března se ustanovilo znemožnění přístupu k těmto sociálním sítím obyvatelům Ruské federace. Soud ale ušetřil WhatsApp. Teď se vám možná zatočila hlava a ptáte se sami sebe, proč tuto aplikaci ušetřil a další ne. Přesto, důvod k tomu existuje.

Dále se ruské autority překvapivě rozhodly otevřít trestní řízení proti americké společnosti Meta poté, co na Facebooku bylo údajně dočasně povoleno vyzývat k násilí na Ukrajině a v dalších zemích.

Ruští experti věří, že soud vynechal WhatsApp kvůli jeho všudypřítomnosti. Zhruba 80 % ruských občanů nad 14 let používá WhatsApp ke komunikaci na internetu. To tvrdí průzkum nadnárodní společnosti Deloitte.

Navzdory výjimce, integrita aplikace WhatsApp v Rusku nezůstala nedotčená. Oblíbenost tohoto messengeru v Rusku rapidně klesla. Ti, kteří unikli z WhatsAppu, se přesunuli na Telegram. Mimochodem, nyní je to nejoblíbenější aplikace na posílání zpráv podle tamějšího mobilního operátora MegaFon.

Ruští občané nebudou při používání WhatsAppu a dalších služeb Meta obviněni z extrémismu. Zmiňujeme další služby Meta, protože je stále v Rusku jde používat oklikou. Stačí se připojit přes VPN na servery v zemích, kde tyto služby dostupné jsou. Zákaz jmenovaných služeb Meta v Rusku bychom tudíž měli brát jako plošnou brzdu.

Všechny fyzické i právnické osoby, které užijí služeb Meta, nebudou považovány za účastníky v extrémistických aktivitách,” říká mluvčí státního zastupitelství. 

Rusové se stále můžou dostat na sociální sítě Instagram a Facebook. Ale je tu problém pro ty, kteří chtějí jít proti své vlasti a rozšiřovat pravdivé informace o situaci na Ukrajině. Rusko totiž zavedlo nový zákon, který shledá vinným každého, který rozšiřuje domnělé „fake news” o ruské invazi na Ukrajině. V tomto případě tyto fake news nejsou fake news, ale tamější vláda je za ně považuje.