Pakliže používáte sociální síť Facebook nejen na projíždění feedu a skupin, nýbrž i jako prostředek ke komunikaci s přáteli či rodinou, pravděpodobně budete mít ve svém chytrém telefonu nainstalovanou aplikaci Messenger. Přes appku Facebooku jako takovou se totiž ke svým konverzacím s ostatními prostě a jednoduše nedostanete. To se ale po pěkně dlouhé době brzy změní.

Messenger funguje jako samostatná jednotka již od roku 2014. Dle slov generálního ředitele společnosti Meta (tehdy ještě Facebook) Marka Zuckerberga poskytoval lepší zážitky. Uživatelům bylo navíc slíbeno, že vývojáři přizpůsobí prostředí aplikace tak, aby nedocházelo ke zmatkům souvisejících právě s oddělením konverzací.

To se v mnohých případech i naplnilo – aplikaci totiž mohli například využívat i zájemci, kteří nechtěli mít profil na Facebooku. Spoustě lidí zase usnadňují komunikaci takzvaná „Okénka chatu“, jež vyskočí, když vám někdo pošle zprávu, a umožní vám odpovědět i bez nutnosti otevírání samotného Messengeru.

I přesto se ale najde řada lidí, kterým přijde rozdělení Facebooku a Messengeru zbytečné, ne-li dokonce otravné.

V blogovém příspěvku Meta oznámila, že testuje funkci, která uživatelům umožní přístup k jejich konverzacím přímo v aplikaci Facebook. O tom, že společnost tento krok po dlouhých devíti letech učiní, se přitom vědělo již delší dobu. V současnosti by měla být možnost rozšířena mezi hrstku lidí (nebylo přesně specifikováno, o kolik jde), avšak postupně se bude rozšiřovat dál a dál.

Ačkoliv to některé z vás možná překvapí, Facebook neumřel a ještě ani neumírá. Alespoň to tak tvrdí samotná Meta, která se naopak nyní chlubí dosažením denního dvoumiliardového počtu aktivních uživatelů na platformě, což má údajně představovat dosud nejvyšší číslo.

„Lidé používají Facebook nejen ke spojení s přáteli a rodinou, ale také k objevování a zapojování se do dění kolem toho, co je pro ně nejdůležitější,“ vysvětluje Tom Alison, šéf platformy.