MediaTek není na poli procesorů mobilních telefonů tak skloňovaným jako Qualcomm, v současnosti totiž vyrábí čipsety hlavně pro slabší a levnější telefony. To ale samozřejmě neznamená, že nemá řešení ani pro vyšší třídy.

Každopádně je značka mnohými vnímána jako slabší konkurent Qualcommu, co do prodejů už tomu ale tak nemusí být. Minimálně o tom mluví analytická data IDC. Ta přisuzují v posledním kvartále minulého roku na poli android telefonů 48,1 % MediaTeku a Qualcommu jen43,9 %.

Pokud jsou čísla pravdivá, MediaTek už rozhodně nemůže být nikým podceňován. Za jeho úspěch mohou nejspíš především úspěšné telefony Galaxy A12, Galaxy A32 a G Pure. Tyto tři totiž ve finále reprezentovaly přes polovinu všech prodaných s čipsetem MediaTek.

Stále se ale jedná jen o analytická data, známe dokonce i protichůdné výsledky. Counterpoint Research mluví o 55 % pro Qualcomm a MediaTeku přisuzuje oproti předešlé zprávě pouhých 37 % trhu.

MediaTek se i nadále bude snažit prorazit do vyšších tříd mobilních telefonů a posílit své zastoupení i mezi těmi levnějšími. Konkurence na trhu s čipsety telefonů tak bude i nadále růst, což je pro spotřebitele jen dobře.