O právu na opravu se v poslední době mluví zejména v souvislosti s mobilní telefony. Jsou to totiž právě výrobci mobilů, kdo staví zákazníkům do cesty bariéry znemožňující snadnou opravu zařízení. Ať už jde o nedostupnost náhradních součástek, softwarová omezení nebo složité výrobní procesy, kvůli kterým není možné zařízení jednoduše rozebrat. Mezi tyto praktiky spadá třeba lepení součástek v mobilech nebo připájení komponent k základní desce (to je zase problém notebooků). 

Přečtěte si také: Opravitelný Framework Laptop ukazuje, jak mají vypadat notebooky

V případě, že dojde k poškození, tak musí zákazník chtě nechtě do autorizovaného servisu, což se může prodražit. A někdy se oprava ani nevyplatí, takže poškozený přístroj skončí v koši. Tím pádem dochází ke hromadění elektroodpadu. To je třeba příklad sluchátek AirPods Pro, kde se ani banální výměna baterky neobejde bez rozlomení plastového těla sluchátek. Oprava je doslova nemožná.

Hnutí právo na opravu chce takovýmto praktikám zamezit a už má na kontě první úspěchy. Největší je asi přijetí legislativy Evropskou unií pro velké domácí spotřebiče. Pomalu se daří také navazovat diskuzi přímo s výrobci. Neziskovka As You Sow uzavřela spolupráci s Microsoftem, který se zavázal, že provede analýzu enviromentálních a společenských benefitů zavedení práva na opravu u svých výrobků. Konkrétně byly jmenovány počítače Surface a herní konzole Xbox. Analýzu provede nezávislý konzultant. Výsledky by měly být k dispozici do konce roku 2022 a Microsoft slíbil, že se jimi bude řídit. Už nyní deklaroval, že „stanoví nové mechanismy pro zvýšení dostupnosti oprav“ a zpřístupní některé díly a dokumentaci k opravám spotřebitelům a ne jen autorizovaným servisům.

Opravy Xboxu by tak mohly být levnější a hlavně jednodušší. Konzole Xbox Series X je sice modulární, ale ne úplně snadno opravitelná. Server iFixit, který uděluje skóre opravitelnosti, upozornil na špatnou dostupnost některých součástek a softwarové bariéry. Když například vyměníte optickou mechaniku v Xboxu za novou, po spuštění se objeví chybová hláška, i když jde o stejný model mechaniky. Podobně se to má i s SSD diskem. Ačkoliv jde o SSD od Western Digital, který je běžně v prodeji, výměna poškozeného kusu je kvůli softwarovým bariérám takřka nemožná. Jak vidno, i Microsoft má v tomto ohledu co zlepšovat.