Konference WWDC probíhá ve znamení několika různých oznámeních a jak se dříve čekalo, představeny byly i nové počítače.

„Jsme nadšeni, že můžeme představit první 15palcový MacBook Air. Díky svému neuvěřitelnému výkonu a výraznému designu je nový MacBook Air nejlepším 15palcovým notebookem na světě. A to je možné jen díky čipu Apple,“ prohlásil John Ternus, senior viceprezident hardwarového inženýrství společnosti Apple.

Hned zezačátku se Apple pochlubil dlouho diskutovaným MacBookem Air s 15,3palcovou obrazovkou. Jako klasicky výrobce láká na kompaktní konstrukci – dokonce se jedná o světově nejtenčí notebook s takto velkým displejem. Zařízení je tenké 11,5 mm a váží jen 1,5 kilogramu. Obrazovka se pak chlubí až 500nitovou svítivostí a schopností zobrazit více než miliardu barev. Součástí přední strany je i kamera v rozlišení 1080p.

Nový MacBook Air má všechno – od rozsáhlého displeje Liquid Retina přes pozoruhodně tenký design bez ventilátorů až po mimořádnou výdrž baterie a pohlcující zvukový systém se šesti reproduktory,“ pokračoval,“ dodal Ternus.

Pod jeho kapotou najdeme čip M2 s osmi procesorovými jádry a desíti grafickými, v jehož případě cupertinský gigant zvýrazňuje až 12násobný výkon oproti nejlepšímu MacBooku Air s Intel procesorem (tímto se Apple snaží zákazníky přesvědčit o dokonalosti rozhodnutí stát se nezávislým v oblasti procesorů). Co se dále týče výkonu, čip doprovází až 24GB paměť a nanejvýš 2TB úložiště. Novinka vydrží na jedno nabití až osmnáct hodin, a tak se bude perfektně hodit na cesty.

Součástí výbavy je rovněž šestero reproduktorů a podpora Touch ID.

Nový MacBook Air se bude ve Spojených státech prodávat s cenovkou 1 299 dolarů, což v přepočtu činí 28 500 Kč. Vychází tedy o 200 dolarů dráž než jeho 13palcový bráška. O oficiální české ceně vás budeme postupně informovat.