Apple na konferenci minulý týden předvedl čip jaký jsme dosud neviděli. Šlo o M1 Ultra; vlastní zařízení společnosti, které dokázalo něco, co jsme u jiných výrobců čipů neviděli. Spojila dva čipy M1 Max a v benchmarcích Ultra opravdu vykazuje dvojnásobek výkonu kousku Max.

V něčem ale není čip ani zdaleka tak úžasný, jak by si Apple přál. Na konferenci ukazoval graf s výkony čipů v M1 Ultra a RTX 3090. Čip ultra na něm vizuálně nejen kousek Nvidie zastínil co do úspory energie, přisuzoval si také vyšší výkon.

Jak se ale exempláře nového čipu Apple dostávají do redakcí, ukazuje se, že tato tabulka byla výrazně zkreslená. Ukazuje totiž jen část křivky RTX 3090, která by jinak zamířila ještě dál; a to jak do výkonu, tak do spotřeby energie. M1 Ultra tak Nvidii ve výkonu zcela nepředčí, ale to je v pořádku.

RTX 3090 je přeci jen prakticky větší než celé Mac Studio a jeho spotřeba je opravdu výrazně vyšší než u Apple. To, že tak M1 Ultra na strop trhu s grafickými kartami nedosáhne mu opravdu nemůžeme mít za zlé.

Vraťme se ale k porovnání M1 Ultra a RTX 3090. Počet snímků za sekundu v Shadow of the Tomb Raider už sám o sobě ukazuje, jak moc graf Apple situaci zkresluje. Karta GeForce ve FullHD dosáhla 142 snímků, zatímco M1 Ultra jen 108 snímků.

Abychom se ještě vrátili k té useknuté křivce; v grafu Apple končí RTX 3090 na 320 W, TDP u této karty je ale ještě o 30 W výše. Navíc uživatelé mají v případě Nvidie možnost dohnat krátkodobě výkon ještě nad maximum udávané výrobcem.