Když jsme se dočkali původního M1 čipu, všichni jsme byli překvapeni jeho sílou. Nyní přichází M1 Ultra a s otevřenou pusou sledujeme výkon, který nám při úterní Apple konferenci ukázali.

Pokud nevíte, o co jde, M1 čip je Apple Silicon, který společnost už nějaký ten pátek vkládá do svých počítačů a nově i do iPadu Air. Jde o velmi silný a zároveň energeticky úsporný čip, který má v sobě CPU, GPU, Neural Engine a dokonce i paměti RAM. Ještě před nedávnem Apple o číslech ve specifikacích tolik nemluvil a dnes nám je společnost s chutí servíruje.

JAK FUNGUJE ČIP M1 ULTRA

M1 Ultra je složený ze dvou M1 Max čipů. Nabízí 20jádrové CPU (16 výkonnostních a 4 úsporné) a 48jádrové GPU s 64 GB nebo 128 GB paměti RAM. Také nabízí 32jádrový Neural Engine starající se o Machine learning. M1 Max nabízí „jen” půlku všech čísel.

Technologie UltraFusion pomohla propojit dva M1 Max čipy. Propojení se skládá ze 114 miliard tranzistorů a informace mezi nimi skáčou v rychlosti 2,5 TB/s. To je mnohem více v porovnání s tím, co Nvidia nabízí s NVLink.

Společnosti Nvidia a AMD se o „slepení” dvou čipů, kombinující dvě GPU, snažily už dříve. Bohužel se ani jedné nepovedlo najít bezproblémové řešení, které by mohly uvést na trh. V Applu jistě slaví úspěch, že dokázali vytvořit něco, co nikdo před nimi. 

Jak jsme již zmínili, M1 čipy jsou nejen výkonné, ale i úsporné. Apple na konferenci porovnalo M1 Ultra s RTX 3090 a podle měření jejich nový čip pracuje s mnohem méně energií. Přesněji o 200 W méně. Až M1 Ultra vyjde, určitě se na internetu setkáme s přesnějšími porovnáními, než které nabídl Apple.

KDE NAJDEME M1 ULTRA

M1 Ultra přichází na trh zatím jen do nového Mac Studio. Kdybyste ho vážně chtěli, připravte si 116 990 Kč za základní model. Za lepší grafiku, RAM a 8 TB uložiště zaplatíte dohromady 212 990 Kč.

Zdá se to jako mnoho, ale za takový výkon je to vcelku rozumná cena. Kdybyste totiž chtěli jejich doposud nejsilnější počítač Mac Pro, nedoplatili byste se s poslední číslovkou. Stojí totiž téměř 1,5 milionu korun. Až se prodeje Mac Studio spustí, Mac Pro nebude mít cenu ani kupovat, protože se mu tento prcek vyrovná.

K ČEMU JE VLASTNĚ TAKOVÁ SÍLA?

Počítače s tímto výkonem jsou určené pro tvůrčí práce, určitě ne pro hraní her. Tento výkon se využije například při rendrování objektů a videí, střihu dlouhých videí s rozlišením 8K ve formátu VideoRaw, retuši fotografií, práce v enginech apod.

Jestli na Mac Studiu chcete hrát, nikdo vám v tom nebrání. Na macOS hrát samozřejmě jde. Avšak velká řada her na tomto operačním systému není podporovaná.

Všechno zmíněné lze samozřejmě dělat i na levnějších zařízeních. Největší problém je, že to trvá. A nejen rendery, už jen práce se stovkou záběrů v jednom projektu v libovolném střihačském programu někdy bývá náročné i pro lepší počítače. Natož skákat z jednoho videa na druhé. Dlouhému čekání v tomto případě se opravdu nevyhneme.

Proto vznikl počítač Mac Studio. Má sloužit pro tvůrce, grafiky a umělce, aby jejich práce byla co nejplynulejší. A to se odráží v ceně. Počítač je vcelku drahý, ale mnohem dostupnější než jiné možnosti u Applu.

Na konec bychom chtěli podotknout ještě jednu věc. Kolují drby, že by Apple mohl vydat ještě další tři Macy! Rovněž by měl alespoň jeden z nich přijít s M2 čipem. M1 Ultra sám o sobě je velmi schopný čip, který by mohl vydržet ještě dlouho, ale Apple se nepřestává stále překonávat.