Karty Nvidia GeForce RTX 30. řady vybavené Lite Hash Rate algoritmem se na trhu objevily téměř před rokem. Technologie LHR měla jednoduše řečeno za cíl, aby karty podávaly slabší výkony při těžbě kryptoměn. To mělo odradit těžaře od jejich koupě. Nyní však NiceHash oznamuje, že byl tento algoritmus zcela prolomen.

Odrazení všech těžařů už ani předtím společnost nedocílila, jelikož díky aktualizacím softwarů NBMiner a QuickMiner byly karty schopny dosahovat alespoň 70–80% výkonu. Těžbou tedy přece jen něco málo vydělat šlo.

S nejnovější aktualizací QuickMineru jsou těžaři schopni dosáhnout 100% rychlosti těžby i při použití grafické karty vybavené LHR. Kupříkladu RTX 3080 a RTX 3080 LHR nyní dokážou za stejných podmínek vytěžit totožné množství krypta, přestože druhá uvedená je označena jako Lite Hash Rate. Ze snímku přiloženém v příspěvku na blogu NiceHash to jasně vyplývá, před aktualizací se hash rate karty RTX 3080 LHR pohyboval mezi 90–100 MH/s, nyní se toto číslo zvedlo na 120.

Nedá se však zcela tvrdit, že by LHR algoritmus byl propadákem odjakživa. Přiměl sice prodejce karet bez LHR ke zvýšení jejich ceny, ale na druhou stranu se těžaři herním LHR kartám vyhýbali. Grafických karet už zase začíná být větší množství a jejich cena postupně klesá, zároveň těžba krypta na GPU už v dnešní době není tak šílená jako dřív. Nejspíš se tedy můžeme s LHR nadobro rozloučit.