Hongkongští celníci se pochlubili nevídaným „úlovkem“. Na rybářské lodi zakotvené poblíž mezinárodního letiště zabavili kontraband, jehož součástí bylo kromě mořských okurek, žraločích ploutví nebo třeba mobilních telefonů také 300 grafických karet. Celníci překvapili pašeráky při vykládce zboží, následovala honička s vysokorychlostním člunem, který si to zamířil směrem k pevninské Číně. 

Karty nebyly nijak označeny, ale zřejmě se jedná o model NVIDIA CMP 30HX. Tyto grafické karty vycházejí z GeForce RTX 1660 Super, ovšem jsou speciálně určeny pro těžbu kryptoměn. Sice nepatří k nejvýkonnějším kartám svého druhu (výrobce uvádí Ethereum Hash Rate 26 MH/s), ale i tak se jedná o nedostatkové zboží. Při aktuálních cenách Etherea a bez započtení nákladů na elektřinu by karty mohly za měsíc vytěžit kryptoměnu v hodnotě asi 11 700 dolarů (zhruba 254 tisíc korun). Cena jedné grafické karty – kdybyste ji kupovali v obchodě – se pohybuje kolem 720 dolarů (15 700 Kč).

Přečtěte si také: Čínská továrna dokázala ze 4 000 herních grafik Nvidia udělat AI karty za pouhý měsíc

Jenže pašeráci karty se vší pravděpodobností nekoupili jen tak v nějakém obchodě. Absence jakéhokoliv označení na kartách poukazuje na podezřelý původ. Karty mohly být získány neoficiálním způsobem přímo od výrobce nebo velkodistributora. V obchodě byste takové množství grafických karet hledali jen obtížně. Je ale také možné, že karty pochází z nějaké zrušené farmy z pevninské Číny.

Čína dosud platila za ráj kryptotěžařů, to se ale poslední dobou mění. Kvůli boomu kryptoměn počet těžařských farem narostl tak markantně, že se jejich těžba výrazně podepisuje na spotřebě energie v zemi. Například v čínské provincii Vnitřní Mongolsko už místní vláda těžbu kryptoměn zakázala a je možné, že další oblasti budou její případ následovat. Těžařské farmy se tak přesouvají do jiných oblastí.