Každý den vznikají nové a nové kryptoměny, ale jen malé procento z nich se prosadí. Mezi novými krypto projekty se také vyskytuje spousta podvodů, které mají za cíl jen vylákat peníze z důvěřivých investorů. Zdá se, že to byl i případ tokenu SQUID, jehož cena se během několika dní vyšplhala z jednoho centu na částku 2856 dolarů a posléze během pěti minut spadla na nulu.

SQUID je tokenem projektu Squid Game, který se inspiroval stejnojmenným korejským seriálem z produkce Netflixu, u nás známým jako Hra na oliheň. Mělo jít o videohru fungující na principu play-to-earn. SQUID tokenem by se platilo zápisné do soutěže a zároveň by v něm byly vypláceny výhry. Přihláška do první disciplíny Green Light, Red Light, což je taková brutálnější obdoba dětské hry Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum, stála například 456 SQUID tokenů. 

Plán na herní adaptaci veleúspěšného seriálu přilákal tisíce amatérský investorů a cena tokenu začala strmě růst. Neodradilo je ani varování vydané platformou CoinMarketCap, která sleduje ceny kryptoměn, ani četné hrubky a překlepy na oficiálních stránkách projektu.

V době, kdy cena vyšplhala na své maximum, tržní kapitalizace projektu přesáhla částku 2 bilionů dolarů (pro srovnání: všechny Bitcoiny mají dohromady hodnotu 1,16 bilionu). V tu chvíli už šlo jen o papírovou hodnotu, tokeny totiž nebylo možné běžným způsobem prodat. Místo toho došlo k tomu, čemu se v kryptoměnovém slangu říká „rug pull“. Někdo prodal velké množství tokenů SQUID a tím pádem výrazně klesla jeho cena. Autoři projektu se vymlouvají na hackera, ale největší podezření padá právě na ně. Oficiální web i Discord kanál projektu jsou offline.

Podobně jako seriál Hra na oliheň má i krypto projekt Squid Game jenom jednoho vítěze. Je jím ale podvodník, který si prodejem velkého množství SQUID tokenů přišel na částku 3 miliony dolarů