Kryptoměna Chia vznikla jako zelená alternativa k Bitcoinu, který se získává energeticky náročnou těžbou pomocí grafických karet. Namísto řešení složitých rovnic (Proof of Work) využívá Chia k ověřování transakcí mechanismus Proof of Space and Time, kdy uživatelé (alias farmáři) poskytují kapacitu svých disků pro dočasné uložení dat o transakcích. Spotřeba elektrické energie je sice v porovnání s Bitcoinem mnohem nižší, ovšem je tu jiný problém, a to že dochází k velmi rychlému opotřebování disků. Běžné SSD se tak může zničit už po několika týdnech. V důsledku toho nejenže vzniká hromada elektroodpadu, ale také dochází ke zvyšování poptávky po SSD a růstu cen komponent.

Výrobci hardwaru Adata, Apacer, Phison Electronics a TeamGroup hlásí skokový nárůst poptávky po SSD a neočekávají, že by se v nejbližší době měl tento trend nějak měnit. Například společnost Adata prodala v dubnu o 400 až 500 % více SSD než předchozí měsíc. Aby zabránily možné krizi na trhu s SSD, začaly firmy Adata, Phison a TeamGroup vyvíjet nový typ SSD určený výhradně pro farming Chia. Tyto disky nebudou uvolněny do běžného prodeje, výrobci je nabídnou „velkofarmářům“ napřímo.

Vývoj by neměl trvat příliš dlouho, všechny společnosti už vyrábějí SSD podnikové třídy, které vynikají větší odolností, a právě ty by měly posloužit jako základ nových disků. TeamGroup očekává, že první SSD tohoto typu by měly být k dispozici už letos na podzim

Přečtěte si také: Nvidie omylem odblokovala těžbu kryptoměn na RTX 3060

S podobným řešením přišla před časem společnost NVIDIA, když představila řadu grafických karet určených speciálně pro těžbu kryptoměn. Krizi na trhu to ale neodvrátilo, i když nutno dodat, že k situaci velkou měrou přispívá také dlouhodobý nedostatek čipů.