Půl roku po představení Steam Decku tu máme další herní handheld. Tentokrát od Razeru, který je mezi hráči známý díky svým myším, klávesnicím, sluchátkům a dalším herním periferiím. Hned na začátek ale musíme říct, že ačkoliv zařízení vyrobil Razer, nejedná se o herní konzoli Razeru. Je to development kit (vývojářská sada) vytvořený pro společnost Qualcomm za účelem prezentace nového čipu Snapdragon G3x Gen 1. Handheld není a nebude volně v prodeji, získat jej mohou pouze vývojáři, kteří mají ambice pro tuto platformu vytvářet aplikace a hry. 

Přečtěte si také: Pracuje Lenovo na herním handheldu?

Snapdragon G3x Gen 1 je čip stvořený pro hraní na cestách a je dost pravděpodobné, že časem některý z výrobců podobné zařízení skutečně uvede na trh. Parametry dev kitu od Razeru jsou přinejmenším zajímavé. 

  • Displej: 6,65palcový OLED s Full HD+ rozlišením a 120 Hz (Snapdragon G3x Gen 1 zvládá až 144 FPS), 10bitové HDR
  • Webkamera: 5Mpx (1080p60)
  • Konektivita: 5G mmWave/sub-6, Wi-Fi 6e
  • Zvuk: Snapdragon Sound optimalizovaný pro nízkou latenci a vysokou kvalitu, čtyřpásmové reproduktory

Zatím ale o konkurenci pro Steam Deck nemůže být řeč. Čip Snapdragon G3x Gen 1 je především určen pro zařízení s Androidem, i když Qualcomm se do budoucna nebrání ani využití u jiných platforem. Díky podpoře 5G připojení a Wi-Fi 6E by ale mohl handheld dobře posloužit i streamování her z PC, konzolí nebo prostřednictvím streamovacích služeb typu Xbox Cloud Gaming. Dev Kit od Razeru se dá využít také jako domácí konzole. Přes USB-C konektor můžete k zařízení připojit externí displej se 4K rozlišením nebo brýle pro virtuální realitu. Rozhodně zajímavý kousek hardwaru!