Jeff Bezos se svou společností Blue Origin dnes psal historii, když ve tři hodiny našeho času vystartoval na let, který z něj udělal prvního člověka, jenž vyletěl za mezinárodně uznávanou hranici vesmíru na svém vlastním plavidle.

Podobný rekord si minulý týden připsal i miliardář Richard Branson, ten se svým plavidlem ale nepřekonal Kármánovu hranici. Ačkoli se tak podle amerických metrik astronautem stal, přímo do vesmíru se nepodíval.

Samotný let trval něco přes deset minut, z toho ve stavu beztíže posádka strávila bezmála tři minuty. Při akceleraci do výšky asi 108 kilometrů překonalo plavidlo trojnásobek rychlosti zvuku. Jednalo se o první testovací misi rakety New Shepard, která s sebou nesla posádku.

Přečtěte si také: Vývojáři No Man’s Sky s aktualizací Orbital potěšili fanoušky

Součástí čtyřčlenné posádky byli kromě zakladatele společnosti a nejbohatšího Američana Jeffa Bezose i jeho bratr Mark, výherce aukce o jeden lístek, konkrétně druhý v pořadí, osmnáctiletý Oliver Daemen a nová nejstarší astronautka Mary Wallace „Wally“ Funk.

Původní výherce aukce, který za lístek zaplatil 28 milionů dolarů (611 mil. Kč), už měl v den mise bohužel něco v plánu, a tak poletí pozdějším letem.

O dost zajímavější příběh má 82letá Mary Wallace „Wally“ Funk, která se o místo na vesmírné misi ucházela už jako favoritka programu Mercury 13 v šedesátých letech. Program byl ale před finálními testy zrušen.

Později se Funk snažila o místo na raketoplánu, kvůli věku neúspěšně. Díky vydání knihy si zakoupila lístek na let společnosti Virgin Galactic, nakonec se ale za hranice zemské atmosféry dostala už na prvním letu Blue Origin zdarma.

Blue Origin by lístky na lety těsně za hranici vesmíru mohla začít prodávat už brzy.