Re:Mars každý rok přinese řadu nadějných startupů, letos je jedním z nich Airrow. Ten se zaměřuje na drony převážející náklad. Chce svými produkty konkrétně umožnit jejich rozšířené použití, které ale nezvýší nároky na počet zaměstnanců.

A jak toho chce dokázat? Eliminací jednoho jednoduchého procesu, který ale musí vykonávat člověk. Jde o výměnu baterie dronu, když přistane v základně. Kromě baterie bude zařízení od Airrow schopné i přijmout původní a expedovat další zásilku.

Principiálně zařízení funguje podobně jako 3D tiskárna. Pohybuje se totiž po ose X i Y aby baterii z dronu dostal do nabíječky. Proces sice člověku moc času nezabere, ve chvíli kdy se ale bavíme o stovkách naráz operujících dronů, může se situace vymknout kontrole.

Projekt startupu je ale zatím stále v plenkách. Jen výměna baterie mu zabere celé dvě minuty. Neskutečně dlouhý čas v porovnání s lidským operátorem. Firma ale plánuje zrychlení tohoto procesu na 30 sekund, což by užitečnost řešení výrazně zvýšilo.

Startup zatím zaměstnává pět lidí, zvýšení počtu zaměstnanců je tak jednou z priorit. Stane se tak ale jen pokud od investorů vybere dostatek financí. Doufají také, že bude možné jejich řešení využít v armádě za účelem udržení dronů ve vzduchu neustále.

Pro běžné použití třeba restauracemi pro rychlé doručování jídel bude ale muset startup ještě hodně sešlápnout cenu svého produktu. Jen málokterý řetězec si totiž bude moct dovolit zařízení na výměnu baterie v ceně od 80 000 dolarů, v přepočtu tedy milionu a devíti set tisíc.