Pokud hrajete na počítači a používáte platformu Steam, tak už jste možná byli požádáni o účast v průzkumu. Jeho cílem je zjistit, jaký hardware a software využívají hráči počítačových her. Máme tak informace o nejpoužívanějších grafických kartách, procesorech nebo náhlavních soupravách pro virtuální realitu. Takto dopadl průzkum v červenci:

Na poli grafických karet stále kraluje společnost Nvidia, její čipy používají více než tři čtvrtiny zúčastněných, konkrétně tedy 76,19 %. Na druhém místě je pochopitelně AMD se 14,64% podílem. Následuje Intel (8,96 %), nečekejte však, že jde primárně o karty Intel Arc. Ba naopak, nejvíce používané grafiky od Intelu jsou ty integrované. Nejoblíbenější kartou mezi zúčastněnými hráči je Nvidia GeForce GTX 1060, používá ji 7,12 %.

Procesorová scéna také není bůhvíjak překvapivá, alespoň tedy co se systému Windows týče. Stále vede Intel, který zaujímá 66,26% podíl. Nutné je však podotknout, že z dlouhodobějšího hlediska tyto procesory mezi uživateli Steamu slábnou, ještě v květnu totiž jejich podíl činil 69,32 %. Čipy od AMD používá téměř třetina lidí. Necelé dvě třetiny hráčů používají procesory vybavené čtyřmi nebo šesti jádry.

Nejpopulárnějším VR headsetem na Steamu je Oculus Quest 2, používá jej více než polovina zúčastněných. Hned po něm následuje Valve Index s 15,26 % a Oculus Rift S s necelými 10 %.

Dále přibylo hráčů, kteří mají více než 8 GB VRAM nebo těch, jejichž disk je vybaven alespoň 1Tb kapacitou. Postupně také přibývá hráčů, kteří ke své zábavě potřebují alespoň 16 GB operační paměti, nyní jich je 53,25 %. Podrobné statistiky si můžete projít zde.