Kupujete si každý rok nový telefon? Asi spíš ne. Jenže společnosti by samozřejmě byly velice rády, kdybyste každý rok šli do jejich obchodu a koupili si ten nejnovější model. Jednak protože chtějí samozřejmě prodat co nejvíce kusů, ale také protože vás chtějí více vtáhnout do jejich ekosystému a chtějí, abyste měli možnost používat jejich nejnovější funkce. Jenže jak vás k tomu donutí?

Jednou z možností je samozřejmě krátká podpora softwarových updatů. Nicméně tady už uživatelé dali jasně najevo, že si svůj telefon chtějí nechat dlouho a přesto právě updaty dostávat. Apple, Samsung a některé další firmy tak už nabízejí dlouhodobá softwarová vylepšení, často s garancí několika let. Jenže tyto nové verze operačních systému s sebou mohou přinášet více než jen další funkce. Třeba mohou váš telefon uměle zpomalovat. Abychom však společnostem nekřivdili, mají k tomu své důvody, jen o tom nebyly vždy úplně transparentní.

APPLE A JEHO „BATTERYGATE“

Ideálním příkladem je právě Apple, který v roce 2017 potvrdil, že svoje starší telefony zpětně zpomaluje. V té době šlo o iPhony šesté série a model SE. Váš telefon tak mohl pomaleji načítat aplikace, repráky měly sníženou hlasitost, snímky za sekundu byly v aplikacích také nižší a dokonce v extrémních případech se vám mohl kompletně vypnout blesk.

Dnes už tyto věci uvádí Apple na svých stránkách. Problém však tenkrát bylo právě zatajování tohoto umělého zpomalování. Poté, co na něj uživatelé přišli sami, vyskočilo nespočet článků a videí, načež byl Apple donucen tuto funkci přiznat veřejně. Firma prohlásila (a dodnes si za tím stojí), že zpomalování je pouze pro zlepšení výdrže baterie a zapíná se pouze u modelů právě se starou baterkou nebo pokud je telefon studený, což také snižuje výdrž. A dává to smysl, spousta iPhonů šesté generace měla totiž problém s náhlým vypínáním a veřejnost tak nakonec toto umělé zpomalování přijala. Ne že by měla na výběr.

Dnes už Apple zpomaluje kvůli vyšší výdrži spoustu svých telefonů. Přidala se sedmá a osmá generace, a dokonce iPhony X, XS, XS Max a XR. V nastavení už nyní můžete najít i samostatnou záložku o životnosti vaší baterky, kde můžete zpomalování vašeho telefonu vypnout. Jen se zase automaticky zapne, pokud iOS pocítí nečekáné problémy.

Tím ale příběh nekončí, protože Apple během roku 2020 dostal za toto nepřiznané zpomalování několik milionových pokut. Což ale, přiznejme si, pro ně není zase tolik. Od té doby se však na povrch dostaly podobné případy společností, které zpomalovaly své produkty.

SAMSUNG

Jedním z nich je i Samsung, který tenkrát údajně zpomalil svůj Galaxy Note 4, pokud jste updatovali na software určený pro Note 7. Na rozdíl od Applu však Samsung toto tvrzení popřel, i přesto dostal pokutu 5,2 milionů euro, neboli 130 milionů korun. Je nicméně pravda, že Note 4 už byl v té době opravdu poněkud zastaralý a i to bude nejspíše důvod, proč si tento skandál málokdo z vás pamatuje.

Nedávno ovšem na povrch vyplaval trochu podobný problém. Nové mobily Samsungu totiž zákazníkům přijdou s řadou předinstalovaných aplikací. Mezi nimi se nachází i jedna pro „herní optimalizaci“. Nelze ji vypnout a ačkoli její funkce nejsou nikde přesně popsány, ze jména se dá odvodit, že by měla ovlivňovat hry.

Není tomu ale tak. Samsung limituje výkon tisíců aplikací, které s hraním nemají nic společného. Míru omezení jde zjistit tak, že benchmarkovací aplikaci změníte jméno a Samsung ji tak bude vnímat jako jednu ze svého listu pro optimalizaci. Výsledky říkají spoustu. Z 3DMark skóre 2 618 se telefon dostane klidně i pod polovinu – na 1 141.

Přečtěte si také: Geekbench blokuje Samsung telefony za limitování aplikací

Zmíněný list aplikací, které systém omezuje, zahrnuje i řadu z těch velmi populárních. Jako třeba Instagram, TikTok, Netflix, a dokonce některé aplikace od Googlu. Ačkoli Samsung důvod přímo nesdělil, není těžké si dovodit, že aplikace stejně jako ostatní limituje kvůli baterii. Omezením těch, které nutně celý výkon procesoru nepotřebují, lze na baterii ušetřit hodně, a to tak, aniž by to bylo výrazně znatelné. Což je trochu rozdíl od Applu, který limituje výkon telefonu globálně. Zase to ale dělá pouze u starších modelů, zatímco Samsung tuto techniku používá i u svých nových.

Pozitivní zprávou však je, že Samsung už tyto techniky před uživateli nejspíš skrývat nebude a některým korejským uživatelům už teď dává možnost si limitace vypnout. Jak přesně tyto novinky fungují a zda třeba umožňují přímo úpravu listu optimalizovaných aplikací, nevíme. Na přesný způsob implementace si tak nejspíš budeme muset počkat do celosvětového vydání takové aktualizace.

TYTO SPOLEČNOSTI NEJSOU SAMY

A velmi podobně je na tom i OnePlus se svou devátou generací telefonů. V průběhu roku 2021 se zjistilo, že společnost limituje výkon jednotlivých populárních aplikací, aby snížila spotřebu baterie. Podle mluvčího společnosti totiž telefony nedosahovaly výdrže baterky konkurenčních modelů a dokonce ani předešlé osmé generace mobilů přímo od OnePlus.

Podobných případů bychom nejspíše našli ještě několik. Nicméně přiznáme se, že nám zpomalování telefonů v některých případech dává i smysl. Hlavně v dnešní době, kdy mají mobily opravdu výkonné procesory. Jen nám o tom společnosti musí dát vědět. Napište nám do komentářů, pokud jste některé z těchto kauz zaregistrovali a jestli to třeba ovlivnilo váš výběr telefonu.