Produkt byl do redakce zapůjčen bezplatně.

NVMe disk je dnes standardní součástí spousty počítačů a s příchodem PlayStation 5 se začíná šířit i do konzolí. Dnes se podíváme na jednu z dalších možností, kterou můžete zvolit, pokud si chcete rozšířit úložiště v konzoli nebo pokud chcete extrémně rychlý disk do vašeho notebooku či stolního počítače.

ZÁŘÍ HLAVNĚ VE VĚTŠÍCH VARIANTÁCH

SPATIUM M480 Play je jednou z posledních novinek od MSI a přináší výhodu rychlého čtení spolu se solidními rychlostmi zápisu. Konkrétně můžete sekvenčně číst až rychlostí 7000 MB/s a sekvenčně zapisovat až 6800 MB/s. My jsme na našem stroji, který bohužel není schopen využít jeho plnou rychlost, dosáhli rychlosti čtení přibližně 6300 MB/s a zápisu 6100 MB/s. Ostatní uživatelé na jiných webech se však maximálním rychlostem blíží více a není se tak čeho bát, pokud máte dostatečně dobrý počítač.

Rychlosti zápisu se však snižují u modelů s menším úložištěm, takže pokud byste si chtěli pořídit velikost „pouze“ 1 TB dočkáte se zápisu 5500 MB/s. Jestli byste poté chtěli jít ještě níže na 500GB verzi, budete se muset spokojit se zápisem jen 2850 MB/s a čtením 6500 MB/s, což už je relativně velká rána. Není to však neobvyklé, drtivá většina SSD disků má při menších kapacitách pomalejší rychlosti. Je tomu tak kvůli menšímu množství NAND čipů, které obvykle pracují paralelně. Pokud jich je tedy méně, disk nedosáhne tak vysokých rychlostí.

Celý disk má přibližně 80mm na délku, 24mm na šířku a 10mm na výšku (i s chladičem). Vzhledem k tomu, že hliníkový chladič není vysoký, se tedy nemusíte bát, že by se vám disk nevešel například pod grafickou kartu. Přestože ale není nějak velký, disk uchladí bez problémů a nemusíte se tak bát nižšího výkonu při delším kopírování dat. M480 také využívá standardních technologií pro enkrypci dat a korekci chyb.

Jak už to dnes bývá, SPATIUM M480 využívá 3D NAND technologii, která umožňuje paměťové buňky skládat vertikálně. To znamená, že je disk schopen dosáhnout vyšší kapacity na menším prostoru, což je také jeden z důvodů, proč si můžete zakoupit i dvou a čtyř terabytovou verzi tohoto NVMe. Samozřejmostí je také PCIe Gen. 4, jež umožňuje již zmiňované vysoké rychlosti. Takže se před pořizováním ujistěte, že jej vaše základní deska podporuje. Díky zpětné kompatibilitě byste ho sice mohli umístit i do předešlé generace PCIe za cenu výrazně snížené rychlosti, ale předpokládám, že nikdo z vás nechce jen tak vyhazovat peníze.

KOMPATIBILNÍ S PLAYSTATION 5

Moderní NVMe diky se dnes už většinou nezaměřují pouze na počítače, ale snaží se být kompatibilní i s PlayStation 5, abyste mohli vaši konzoli rozšířit úložiště a zachovat přitom stále rychlé načítání her. S pomocí návodu na internetu nebo youtube videa totiž zvládne více paměti přidat každý. MSI jde tedy touto cestou také a na NVMe SSD již připevnilo chladič, který je podle Sony na discích pro PS5 silně doporučován. Jestli ho tedy hodláte v konzoli používat, nemusíte se bát případného přehřívání.

S M480 Play také získáte záruku, která končí po pěti letech, nebo po zapsání určitého množství terabytů. Pro každou velikost úložiště je množství jiné, takže vás pro plnou tabulku odkážeme na stránky výrobce. U 2TB modelu je to například 1400 TBW, což sice některé konkurenční disky předčí, ale rozhodně to není málo. Jen pro vaši představu to velmi zjednodušeně znamená, že kdybyste tento dvouterový disk každý týden naplnili novými daty, tak se na toto číslo dostanete za skoro 14 let, takže se není čeho bát.

Pokud byste tedy hledali nové NVMe do vašeho počítače či konzole, MSI Spatinum M480 Play vám můžeme doporučit. Především ve variantách s větším úložištěm, kdy disk opravdu dosahuje svých maximálních rychlostí jak ve čtení, tak v zápisu. Aktuálně ovšem není v obchodech ještě naskladněný, těšit se na něj můžete v brzké době.

Doporučit vám zatím můžeme jeho variace pro stolní počítače se zjednodušeným názvem M480 Spatium. Do 3.6 navíc ke koupi vybraných disků od MSI, získáte až 45€ do steam peněženky. Navíc i o jeden takový disk aktuálně můžete soutěžit u nás na webu. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázky. Popřípadě můžete využít své nasbírané body, abyste zvýšili vaše šance na výhru. Přejeme hodně štěstí!