Na periskopickou kameru v iPhonu si budeme muset ještě chvíli počkat. Podle analytika Ming-Chi Kua se sakový senzor dostane až do iPhonu 15 Pro Max, a to navzdory tomu, že dřívější spekulace mluvily o použití už v letošní řadě smartphonů od Applu.

Predikci periskopické kamery v roce 2023 podporuje i další známý analytik; Jeff Pu. I příští rok má série telefonů vypadat stejně jako letos. Základní model iPhone 15 bude mít 6,1 palce, pokročilejší Pro také 6,1 palce, zvětšená verze základního modelu Max 6,7 palce a nejvyšší řada Pro Max 6,7 palce.

Periskopická kamera má být exkluzivní pro model Pro Max, částečně i kvůli prostoru, který tato technologie potřebuje. Světlo je totiž zrcadlem na senzor zkoseno a samotné čočky se tak pohybují v ose mobilu spíše než v ose samotného senzoru.

Podobnou technologii už teď využívá třeba Samsung se svým S22 Ultra. Ten tímto způsobem dokáže nabídnout až desetinásobné optické přiblížení. To znamená, že obraz zvětší desetkrát bez jakékoliv ztráty kvality. Třeba iPhone 13 Pro zvládne jen trojnásobný optický zoom.

Kuo předpokládá, že periskopická kamera se v roce 2024 rozšíří i na základní Pro model. Pravděpodobně ale ještě chvíli potrvá, než se funkce dostane i do základního modelu, Apple totiž rád prémiovější funkce rezervuje pro prémiovější modely.