Když byl během loňské vývojářské konference poprvé oficiálně potvrzen iOS 16, strhla se poměrně masivní vlna nadšení. Apple se totiž ve velkém zaměřil na vylepšení dosud poměrně nudné zamykací obrazovky a uživatelům přinesl hromadu možností, jak si jedno z nejnavštěvovanějších míst celého smartphonu trochu zkrášlit.

Velkou roli přitom hrály i widgety neboli speciální okénka, jež vás dokáží v rychlosti informovat o nejrůznějších událostech. Skrz rámeček tohoto typu můžete snadno zjistit, zda vám náhodou nepřišel e-mail, zhlédnout předpověď počasí nebo zkontrolovat stav nabití sluchátek AirPods. Funkcí je ale daleko více a nemalý podíl na tom mají kromě Applu samotného i vývojáři různých nesystémových aplikací.

Ačkoliv jsou widgety schopny usnadnit část práce už dnes, iOS 17 by to mohl povznést na ještě vyšší úroveň. V testování mají být podle leakera analyst941 takzvané aktivní widgety, které budou interaktivnější a nabídnou více dynamického obsahu, jako jsou tlačítka nebo posuvníky.

S nejvyšší pravděpodobností toto vylepšení dostanou widgety na hlavní obrazovce, avšak dostupnost na zamykací obrazovce zatím nebyla nikterak vyvrácena. Vícero informací o funkci však bohužel nemáme, a tak se dá pouze spekulovat, co si pro nás Apple přichystá tentokrát.

Podporu pro iOS 17 mají dostat všechny iPhony, kterým bylo umožněno nainstalovat iOS 16. Opět by se tedy měli dočkat i majitelé staršího iPhonu 8 nebo iPhonu X.

Podle leakera můžeme od systému dále očekávat vícero možností nastavení funkce always-on nebo rozšíření portfolia schopností Dynamic Islandu. Ten by měl mimochodem expandovat do všech modelů iPhonu 15 (v případě aktuální řady se s ním lze setkat jen u dvojice dražších telefonů, Pro a Pro Max).