WWDC je standardně i ve znamení softwarových novinek a jak se očekávalo, Apple se pochlubil i novou verzí toho snad nejdůležitějšího operačního systému, který nabízí – iOS. Ten se zaměřil hned na několik oblastí, přičemž větší zábavu překvapivě dokáže udělat i z klasického telefonování.

POZORUHODNÁ ZLEPŠENÍ V OBLASTI KOMUNIKACE

Ano, vraťme se do dob, kdy telefony skutečně sloužily jako prostředek pro zavolání rodině, přátelům či kolegům. Apple se ale rozhodl tuto, pro někoho možná nudnou, oblast obohatit o designová vylepšení. Přináší například speciální plakáty pro vaše kontakty, které se vám zobrazí při hovorech a ve vylepšeném adresáři.

Možná si díky nim vždy rychle všimnete, kdo volá, a pokud se jedná o osobu, s níž se z jakéhokoliv důvodu nemůžete snadno setkat ve skutečném světě, její fotografie obohacená o další designové prvky vám ji snad v dobrém připomene. Přizpůsobení těchto plakátů je velice podobné úpravám zamykací obrazovky.

Zajímavá je i další vychytávka, kterou Apple výrazně zvyšuje využitelnost myšlenky hlasových schránek. Jakmile vám někdo zavolá, na obrazovce s možností na hovor reagovat se zobrazí přepis toho, co volající říká. Může vás tak informovat o smyslu telefonátu ještě dříve, než hovor zvednete.

Co se týče dalších novinek v „komunikační“ části systému, Apple během prezentace zvýraznil například přidání vyhledávacích filtrů do aplikace Zprávy, přepis hlasových zpráv, speciální šipka pro skok na první zprávu dané konverzace nebo možnost zanechat video vzkaz v případě, že vám na hovor ve službě FaceTime příjemce nezareaguje.

NOVINKY V AIRDROPU

Jak jistě víte, AirDrop je funkcí, která značně usnadňuje sdílení souborů mezi majiteli zařízení od Applu. Operační systém iOS 17 jej obohacuje o nové vychytávky, přičemž asi tou nejvýraznější z nich je nový způsob výměny telefonního čísla. Stačí, aby dvě osoby přiložily své iPhony k sobě a nasdílely si kontaktní plakát, o kterém jsme více psali výše.

Pakliže budete někdy přes AirDrop sdílet velké soubory, už nebudete muset s příjemcem trávit čas, dokud se přenos nedokončí. Klidně budete moci odejít a proces se dokončí přes internet.

APLIKACE JOURNAL – VÁŠ VLASTNÍ DENÍK UVNITŘ IPHONU

Milý deníčku, dnes se mi cestou z práce přihodilo něco nevídaného... teď ale vážně. Apple během WWDC skutečně odhalil aplikaci pojmenovanou Journal, o které se před několika týdny vynořily spekulace. Jedná se o místo, kam si budete moci zaznamenávat své zážitky, poznatky, aktivity a vkládat multimediální obsah (fotografie, hudbu apod.). Zkrátka si povedete vlastní deník uvnitř iPhonu.

Mezi praktické vychytávky patří například také upozornění na vytvoření záznamu, uzamčení deníku či end-to-end šifrování.

Do iPhonů se začne aplikace rozšiřovat ještě v letošním roce. Konkrétní termín nebyl specifikován, nicméně firma naznačila, že si ještě nějakou chvíli počkáme.

HEY SIRI... SIRI!

Na svou oblíbenou hlasovou asistentku už nebudete muset povykovat „Hey, Siri“, aby vám odpověděla. Jak se už dříve očekávalo, Apple se rozhodl ušetřit uživatelům zlomek času, a tak z příkazu definitivně vypouští slovo „Hey“. Siri tak budete moci oslovovat jejím jménem, a navíc ji následně půjde zahlcovat dalšími a dalšími příkazy bez toho, abyste na ni znovu volali.

StandBy režim

Svůj telefon teď doma budete moct využít jako chytrý displej. Do iOS 17 totiž přibývá funkce StandBy, kdy může být zamčená obrazovka orientována horizontálně. Telefon pak na MagSafe nabíječce listuje vybranými obrázky, ukazuje kalendář nebo třeba počasí. Telefon se v tomto režimu adaptuje na okolní světlo, aby vás září nerušil. Večer například přejde do teplejších barev.