Intel na akci Intel Tech Tour 2022 potvrdil, že některé procesory Raptor Lake dosáhnou až 6GHz frekvencí bez toho, aby je bylo nutné přetaktovat. Toto je dobrá novinka pro běžné uživatele, kteří se taktováním zabývat nechtějí.

Po internetu už dlouho kolovaly snímky, jež dokazovaly, že se povedlo zvýšit frekvenci různých procesorů Intel 13. generace nad tuto hranici. Mezi nimi byl třeba Core i7-13700K nebo vlajková loď i9-13900K, kterou se dokonce povedlo přetaktovat na 8 GHz. Samotný Intel nyní dokonce tvrdí, že takového výsledku skutečně půjde dosáhnout. Tím je tedy de facto vyloučeno, že by mohly být informace z onoho úniku chybné.

Boost frekvence procesoru Ryzen 9 7950X, který je tahounem nejnovější desktopové řady konkurenční společnosti AMD, činí 5,7 GHz. Intel tak bude v tomto ohledu o 300 MHz lepší. Nebylo ale blíže specifikováno, které konkrétní procesory Raptor Lake se 6GHz taktem budou moci pochlubit. Vůbec třeba není jasné, zda takový kousek dorazí už v první várce anebo později ve speciální edici označené písmeny KS.

Na závěr můžeme zmínit i jednu docela důležitou informaci, která se týká provedení CPU nové řady. Využívat mají kombinaci až osmi výkonných a šestnácti efektivních jader. Díky snímkům, které zveřejnil známý server Igor'sLAb, se ale předpokládá, že novou technologii výkonných jader zvanou Raptor Cove využijí jen lepší kousky, mělo by jít konkrétně o procesory Core i5 označené písmenem K. Intel totiž v obrázku tvrdí, že vylepšení L2 cache se dočkají jedině tyto modely, z čehož vyplývá, že horší procesory budou stále využívat technologii Golden Cove používanou u současné generace Alder Lake.

Intel zatím neprozradil nic o tom, kdy plánuje sestavu Raptor Lake uvést na trh, ale očekává se, že to stihne ještě letos, konkrétně ve čtvrtém kvartálu. Představena by ale měla být už 27. září v rámci akce Innovation.