Intel se snaží čím dál více prosadit v oblasti dedikovaných grafických karet pro hráče videoher, a přestože hlavní volbou pro většinu zákazníků stále zůstávají modely od konkurenčních firem AMD a Nvidia, modrý tým by mohl mít do budoucna slušné ambice. Nejnovější únik týkající se další generace zvané Battlemage totiž dává naději v opravdu slušné specifikace.

Informace zveřejnili tvůrci z kanálu RedGamingTech. Mezi klíčové body celého seznamu, který ve videu poskytli, patří až 64 Xe jader, což by představovalo dvojnásobný počet oproti současné vlajkové kartě A770, a frekvence přesahující 3GHz hranici. Samotné grafické jádro by mohlo mít zhruba stejnou velikost jako AD103 používané v modelu Nvidia GeForce RTX 4080. Zato L2 cache by byla o něco menší, prý bude 48MB.

Podle RedGamingTech máme rovněž počítat s operační pamětí využívající 256bitovou sběrnici. V praxi to znamená, že se téměř určitě dočkáme více než 8GB kapacity, ale vzhledem k tomu, že A770 je 16GB grafická karta, ve finále zřejmě dostaneme ještě něco víc. Ještě však není zřejmé, zda bude využita technologie GDDR6 anebo novější GDDR6X (modleme se pro druhou variantu). Stejně tak chybí i podrobnosti o frekvenci paměti či propustnosti.

Server Videocardz je přesvědčen, že odhalené informace mohou nasvědčovat výkonu podobnému grafice Nvidia GeForce RTX 4070 Ti, která na českém trhu začíná s cenou 21 999 Kč.

Podle dříve uniklého harmonogramu, který jsme mimochodem zmiňovali i v tomto článku, by se mohlo vydání vlajkové karty série Battlemage uskutečnit někdy v prvním či druhém kvartálu následujícího roku. Spotřeba by se pak měla pohybovat někde pod hranicí 225 wattů.