Instagram začal podporovat systém AMBER pro pohřešované děti. Tento systém není pro společnost Meta novinkou. Už v roce 2015 stihla systém AMBER pro hlášení pohřešované děti připojit do Facebooku. Firma v tiskové zprávě tvrdí, že pomohla už stovkám dětem v ohrožení nejen v USA.

AMBER není zaveden na Instagramu pro všechny státy na světě. Funkce se ale bude rozšiřovat, pravděpodobně i k nám. Zatím je AMBER potvrzen v 25 zemích: Argentina, Austrálie, Bulharsko, Belgie, Ekvádor, Guatemala, Irsko, Jamajka, Jižní Afrika, Kanada, Korea, Litva, Lucembursko, Malajsie, Malta, Mexiko, Nizozemsko, Nový Zéland, Rumunsko, Řecko, Spojené arabské emiráty, USA a Velká Británie.

AMBER pro Instagram vytvořilo společně s Meta několik neziskových organizací a center z celého světa pro pohřešované a jinak ohrožené děti (například Národní centrum pohřešované a zneužité děti v USA, Národní kriminální agentura ve Velké Británii a Australská federální policie).

Jsme si vědomi toho, že šance na nalezení pohřešovaného dítěte se zvyšují, když hledá větší množství lidí. Hlavně během prvních hodin od nahlášení,” zní v tiskové zprávě. „S touto aktualizací se v aplikaci zobrazí upozornění na pohřešované dítě a kontakt na policii, když se zrovna nacházíte v oblasti pátrání po dítěti.

V případě zobrazení takového upozornění se zobrazí fotografie pohřešujícího dítěte, krátký popis a lokace, kde bylo dítě naposledy viděno. AMBER upozornění lze také sdílet mezi přáteli. To se určitě vyplatí, upozornění jsou totiž výjimečná a všem se nemusí dostat potřebné pozornosti.