Před sezením v americkém senátu řekl Adam Mosseri, CEO Instagramu, že síť pracuje na možnosti chronologického seřazení příspěvků na hlavní stránce.

Současný systém příspěvky zobrazuje na základě algoritmu, který rozhodne, které příspěvky od vámi sledovaných profilů uvidíte a v jakém pořadí.

K sezení v senátu dochází kvůli „whistleblowerce“ Frances Haugen, která z Facebooku vynesla interní dokumenty a upozornila tak na to, že si je společnost vědoma toxičnosti jejího prostředí pro teenagery.

Při sezení Mosseri navrhnul vytvoření „průmyslového orgánu“, který by na základě podnětů regulátorů, rodičů i veřejnosti sociálním sítím pravidla nastavoval.

Senátoři byli k tomuto nápadu spíše skeptičtí. „Je konec času samoregulace,“ prohlásil senátor Richard Blumenthal, který bojuje za bezpečnost dětí na internetu.

V úterý Instagram spustil funkci, která uživatelům doporučí dát si pauzu, pokud aplikaci využívali po určitou dobu.

„To, co jste navrhl, je nedostatečné,“ řekl Blumenthal, v reakci na zaváděné funkce, jako je třeba ta s doporučením přestávky. „Tohle nezachrání děti od návykových efektů [...] vaší platformy.“