Informace pocházejí od důvěryhodného zdroje.

Zpráva o zátahu na kryptofarmu v ukrajinském městě Vinnycja oblétla svět. Nejenže to byla největší ilegální kryptofarma na Ukrajině, ale vůbec poprvé se objevil „důkaz“ těžby kryptoměn pomocí konzole PlayStation 4. Kromě několika stovek počítačů totiž Služba bezpečnosti Ukrajiny zabavila také 3800 konzolí

Přečtěte si také: Nelegální kryptofarma využívala k těžbě kryptoměn tisíce PlayStationů

Díky investigativní práci ukrajinských novinářů nyní vyšlo najevo, že herní konzole ve skutečnosti žádnou kryptoměnu netěžily. První podezření vzbudily už fotky zveřejněné ukrajinskou kontrarozvědkou. U některých konzolí totiž byly vidět disky se hrou. Že by si provozovatelé krátili dlouhou chvíli hraním? Kdepak, PlayStationy nebyly připojeny k žádnému displeji.

Vysvětlení přišlo poté, co se podařilo zjistit, o jakou hru se jedná: FIFA 21. Konzole PlayStation 4 prostě „grindovaly“ body v rámci FIFA Ultimate Team. FUT alias FIFA Ultimate Team je dlouhodobě nejpopulárnějším módem herní série FIFA. Hráči si zde mohou sestavit vlastní tým ze sběratelských kartiček, které se podobně jako klasické papírové karty prodávají v balíčcích. Body na nákup balíčků si lze buďto koupit za skutečné peníze (FUT Points), anebo je lze získat jako odměnu za plnění úkolů (FUT Coins), jako jsou výzvy nebo zápasy. 

V případě ilegální farmy na Ukrajině plnila tyto úkoly neuronová síť, do níž bylo téměř čtyři tisíce PlayStationů zapojeno. Herní účty pak byly prodávány na šedém trhu. Zatím není jasné, zda provozovatelé prodávali účty s velkým množstvím bodů FUT Coins, anebo zda nejprve tyto body využili k otevření balíčků a prodávali jen účty s hodnotnými kartičkami.

Mód FIFA Ultimate Team je dlouhodobě předmětem kritiky. Kontroverzní je systém, ve kterém si hráči kupují balíčky, aniž věděli, co se skrývá uvnitř. Šance na získání špičkové karty se pohybuje kolem 1 %. Princip, na jakém mód funguje, naplňuje dokonce v některých zemích definici hazardu. Vydavatel proto musel hru upravit.

Verze prodávaná v Belgii například neumožňuje hráčům body FUT Points nakupovat. Teď se k podobnému opatření schyluje v Nizozemsku. Tamní soudy vyměřily dceřiným společnostem vydavatele EA Benelux a EA Swiss pokutu 250 tisíc eur týdně (do maximální výše 5 milionů eur), dokud neodstraní ze hry lootboxy v podobě balíčků kartiček. Obě společnosti se proti verdiktu odvolaly. Diskuze o zákazu looboxů probíhá také ve Velké Británii. 

Společnost EA Sports v reakci na kritiku představila funkci Preview, která umožňuje nahlédnout do balíčku před jeho nákupem. Není ale možné prohlížet balíček za balíčkem, dokud se neobjeví vzácná karta. Pokud si hráč balíček nekoupí, na další se může podívat až po uplynutí 24 hodin.