Sedmá série Apple Watch přinesla oproti té předchozí především menší rámečky, jiných vylepšení bylo jen málo. Přesto mělo spuštění prodejů těchto zařízení oproti zbytku zářijových/septembrových produktů zpoždění.

Jako všechny podobné stroje se ani nové Apple Watch nevyhnuly rozebrání serverem iFixit, který tímto způsobem zjišťuje, jak různá zařízení od různých výrobců fungují, a především, jak dobře si je mohou opravit sami uživatelé.

Díky většímu displeji „stačilo“ pro oddělení displeje zahřát jej na 80 °C a s pomocí násavky a špachtle opatrně odejmout. Právě displej je asi nejvýraznější změnou, a tak právě on podlehl zvlášť detailnímu rozboru.

Kromě menších okrajů se zdá, že hodinky využívají OLED panel s integrovaným senzorem doteku, podobný jako dostala nová série iPhone 13.

Apple tím narušuje svůj zvyk, že se nová technologie k uživatelům poprvé dostává v zařízeních s menší produkcí, iPhone i Apple Watch totiž teď nový displej dostali ve stejnou dobu.

IFixit si k sobě pro tento rozbor pozvalo bývalé inženýry Applu a společně se pokusili zjistit, proč na rozdíl od zbytku zařízení ze třetího eventu společnosti tento rok hodinky nevyšly ihned, ale až o něco později.

Došli k závěru, že se nejspíš jednalo právě o problémy s novým displejem. Obecně je to totiž on, kdo bývá kritickou a komplikovanou součástkou snad u všech zařízení. A komplikovanou nejen technologicky, jde i o jeho složitý dovozní řetězec, který promeškání termínu nejspíš zavinil.

Baterie se oproti minulé generaci mírně zvětšily, a to jak rozměrově, tak hustotou energie, kterou ukládají. Komponenty s o něco větší spotřebou ale tato nízká vylepšení vrátí na životnost „až 18 hodin“, jako tomu bylo doposud.

Nová je odolnost IP6X proti prachu. Na designu zařízení se ale moc neprojevila, a to nejspíš hlavně proto, že se ve skutečnosti mnoho neměnilo, voděodolnost (tady až do 50 metrů) je pro dosažení obtížnější a Apple nejspíš odolnost proti prachu doteď netestoval.

Další změnou je odstranění diagnostického portu nejspíš nahrazeného bezdrátovým modulem. Ten doteď kvůli uzamčení Apple ekosystému stejně opraváři třetích stran využívat nemohli, a tak se ze strany společnosti jedná nejspíš jen o nevýrazné uvolnění místa a vylepšení voděodolnosti. Podle iFixit by se mohlo jednat o „test“ před iPhonem bez portu.

Opravitelnost zaznamenala hned několik příjemných novinek. Kromě „bezproblémové“ výměny displeje není nemožná ani výměna baterie, po níž bude navíc zařízení schopno ohlásit její „zdraví“ – na rozdíl od podobné výměny baterie v iPhonech.

Hodnocení od iFixit bylo na škále do deseti šestibodové za přijatelný přístup k displeji a baterii, naopak by server ocenil veřejnou příručku k opravám, náhradní díly za férové ceny a možnost opravy bez odlepení a opětovného přilepení displeje při každé opravě.