Opravitelnost je napříč světem elektroniky skloňována často. Zařízení se v posledních letech na tolik zmenšují, že vymizel i přístup k baterii. To se podepisuje na možnostech vlastní opravy zařízení, která nosíme po kapsách. Mnozí ale volají po tom, aby si mohli vyměnit baterii nebo konektor doma, bez nutnosti platit servis. Dokazuje to i popularita webu iFixit, který míru opravitelnosti zařízení pravidelně posuzuje.

Není tak divu, že právě tento web se stává základem nového programu Samsungu, který chce dát zákazníkům do rukou náhradní součástky pro domácí opravy. O partnerství se brzy dozvíme podrobnosti, už jeho ohlášení je velká věc.

Podobnou spolupráci s iFixit ohlásil již Valve, který zde plánuje zpřístupnit součástky pro svůj Steam Deck. Samsung se tak přidává k Apple, ten chce ale součástky prodávat přímo, nikoli přes třetí stranu, jakou je iFixit.

Počáteční selekce náhradních dílů bude obsahovat nabíjecí porty, displeje a zadní skla telefonů. Limitované budou i modely, pro které budou díly dostupné. Pro začátek půjde jen o řady Galaxy S20 a S21 a Galaxy Tab S7+, na díly pro novou řadu si tak budeme muset ještě počkat.

Samsung ani Apple ale opravitelnost nevylepšují z dobrého srdce. V poslední době se na legislativní úrovni hovoří o regulacích pro výrobce elektroniky, aby si ji zákazníci mohli opravit sami. Jde tak částečně i o preventivní zásah, aby legislativa nebyla potřeba.