Historická mise Artemis 1 se už úspěšně plaví vesmírem. Testovací let iniciativy pro opětovné vynesení člověka na Měsíc ho obletí a modul pro posádku se vrátí zpět na Zemi. Na palubě zatím člověk nesedí, našli byste tam pouze symbolické předměty, jako třeba Lego minifigurky či plyšového maskota ovečky Shaun.

Start byl dlouho odkládán z důvodu neustálých problémů. Poprvé měla mise odstartovat už 29. srpna/augusta. Po nespočtu problémů a oprav i několika dalších pokusů o start se konečně zadařilo až dnes, 16. 11. 2022 v 7:47 středovevropského času. A i tentokrát byl start na hraně.

Florida je oproti nám časově posunuta o šest hodin, start tam tak proběhl někdy o tři čtvrtě na dvě ráno. Ještě minulý večer se přitom při tankování obrovské rakety přišlo na palivový únik. Na místo byl vyslán speciální tým NASA vycvičený pro práci na naplněné raketě a problém se jim několik hodin před startem podařilo opravit.

Problém značil také hurikán Nikola, který raketu poničil a z modulu orion pro posádku dokonce „odfouknul“ třímetrový pás těsnění. Existovalo riziko, že by se při startu mohlo uvolnit i další těsnění. To ale evidentně nebylo dost silným důvodem, aby byl tento pokus o odstartování odvrácen.

Mise celkem urazí na dva miliony kilometrů. Doletí k měsíci, kde se otočí a přiletí zpět na Zemi. Modul by měl do vod Pacifiku poblíž kalifornského města San Diego dopadnout 11. prosince/decembera. Poslouží jako ověření schopností nejsilnější rakety v dějinách SLS i modulu Orion pro posádku, na kterém spolupracovala i Evropská vesmírná agentura.

Živý přenos ze startu rakety