V pondělí v 9:34 našeho času se rozléhal řídícím střediskem mise Perseverance jásot. Z Marsu totiž dostali zprávu o úspěšném přistání helikoptéry Ingenuity zpátky na povrchu potom, co uskutečnila první let na planetě jiné, než je ta naše.

Vzlet na Marsu je náročnější, než se může zdát. Gravitace je sice výrazně menší, atmosféra má ale méně než 1 % tlaku té naší, a tak je těžké získat potřebný vztlak. To je také důvod, proč Ingenuity není kvadrokoptéra jako drony, které známe na Zemi. Malé vrtule by zkrátka zařízení nezvedly ze země.

Přečtěte si také: Mars Express: Další trailer na animovanou sci-fi zve na kyberpunkový Mars
Let Ingenuity zachycen z roveru

První 40sekundový let se skládal z vertikálního vzletu bezmála dvoukilogramové helikoptéry do výšky asi tří metrů, otočila se, pořídila fotku a měkce přistála. Záběry letu pocházejí z roveru Perseverance, který jej sledoval zaparkovaný s bezpečným 65metrovým odstupem.

„Primárním účelem tohoto projektu je získat ta podrobná technická data a tato data použít v budoucích projektech k výrobě ještě větších a lepších helikoptér,“ řekl Tim Canham, vedoucí operace Ingenuity.

V příštích dvou týdnech helikoptéra vzletí ještě čtyřikrát. V pozdějších letech by mohla helikoptéra vzletět do výšky až pěti metrů, odletět 15 metrů kterýmkoli směrem a pak se vrátit na původní pozici.

„Opravdu chceme posunout hranice. Ne každý den můžete testovat helikoptéru na Marsu,“ řekla MiMi Aung, projektová manažerka Ingenuity.