Je to tady. Po dlouhých měsících (ba dokonce letech) pomalu nekonečných diskuzí se Apple konečně rozhodl představit projekt, na kterém intenzivně pracoval. Není jím nic jiného než očekávaný AR/VR headset, jenž dostal poměrně překvapivé označení Vision Pro. Pojďme se společně podívat na to, co nabízí, a odpovědět si na otázku, zda se opravdu jedná o průlom v segmentu virtuální reality. Dostal navíc mimořádně ambiciózní cenovku 3 499 dolarů ve Spojených státech.

Svým designem se zařízení skutečně podobá lyžařským brýlím, nicméně ve srovnání s rendery je značně odlišné (což ale nikomu nemůžeme mít za zlé). I přesto ale disponuje slibovanou fyzickou korunkou. Samozřejmostí jsou materiály, při jejichž výběru kladl Apple zvýšený důraz na lehkost a kvalitu. 

Celá přední strana je pokrytá leštěným sklem a správné dohelnutí na obličej zajišťuje zakřivující se hliník. Samozřejmostí jsou i flexibilní řemínky, jejichž upevnění je snadné a bezpečné podobně jako u Apple Watch. Napříč celou konstrukcí je rozmístěn nespočet kamer, jež zajišťují perfektní práci s AR prostředím. Headset pak lze napájet samostatnou baterií s dvouhodinovou výdrží.

Apple láká na interakci s digitálním obsahem, jako by byly přímo v místnosti, ve které se právě nacházíte. Umožní vám třeba sedět u stolu a před sebou vidět tři monitory, i když tam žádný fyzicky nestojí. Tyhle monitory ale nebudou limitovány velikostí ani stojanem.

Aplikace pro Vision Pro budou moct zasáhnout přímo do prostředí kolem vás. Nemusíte se ale omezovat na prostředí vašeho pokoje. Headset vás zanese kamkoliv si budete přát. Třeba do kýčovité krajiny tichého lesa s tichým potůčkem, který tiše šumí kousek od vás… No, možná jsme se nechali trošku unést. Tady ale schopnosti novinky nekončí.

K počítači máte myš, kalkulačku ovládáte tlačítky, smartphony dotykem na displej. S Apple Vision Pro ale budete mít dojem, že máte mozkový implantát a vše ovládáte myslí… Takto pokročilý headset bohužel není, nicméně i tak nabídne vskutku pozoruhodné možnosti, jak jej ovládat. Apple bude ve velkém sázet na možnost manipulovat s aplikacemi pomocí rukou a pohybem očí. Úkony půjde například provádět švihnutím, klepnutím či tažením prstů.

„Působí to skutečně jako kouzlo, jako by vaše mysl řídila celý zážitek,“ láká firma.

Apple se navíc snaží, abyste se při nošení cítili jako člověk, nikoliv jako bytost s obrovským zařízením přes půlku obličeje. Pro udržování perfektního a oboustranného kontaktu s okolním světem poslouží funkce EyeSight, která využije externího displeje zařízení, aby mohli ostatní vidět vaše oči. Dívat se z očí do očí tak bude zcela možné.

Apple na konferenci také demonstroval, jak byste mohli Vision Pro využít pro práci. Celý prostor kolem vás se může stát prostorem pracovním. Všechny otevřené aplikace kolem sebe můžete přeorganizovat, jak vám to bude nejlépe vyhovovat. Pouhým otočením hlavy tak můžete přejít mezi poznámkovým blokem, prohlížečem Safari a konverzací s přáteli.

Vše je navíc plně synchronizováno s dalšími produkty od společnosti. Jak se tak u Apple dalo čekat, poznámky vytvořené v rozšířené realitě můžete hned otevřít třeba na iPhonu. Vision Pro je navíc plně kompatibilní s Magic klávesnicí i trackpadem.

Headset ale můžete využít i doma. Třeba tehdy, až budete procházet obrázky z dovolených. Ty pořízené v režimu panorama se roztáhne kolem vás, a vy se tak můžete kolem rozhlížet tak, jako byste stáli na místě, kde jste fotku pořídili.

S oživením vašich vzpomínek navíc pomůže natáčení i přehrávání prostorových snímků. Díky kamerám v úrovni očí dostanou videa pořízená na Vision Pro hloubku. Tyto záznamy tak dostanou oproti běžným záznamům další rozměr.

Jak se očekávalo, Apple nezapomněl ani na potenciál headsetu v oblasti hraní videoher. K dispozici bude více než stovka titulů ve službě Apple Arcade, které si budete moci zahrát s ovladačem v ruce, například tím od PlayStationu. Vícero detailů ale během přenosu bohužel specifikováno nebylo, a tak si na ně budeme muset ještě počkat.

Apple bude také spolupracovat s filmovým gigantem Disney. Šéf společnosti slibuje, že nový headset pomůže fanouškům dostat se mnohem blíže k jejích oblíbeným hrdinům z Disney filmů a seriálů. Disney Plus bude dostupné od prvního dne, dočkat se ale časem, soudě podle velkolepého video spotu, máme i aplikací, které svět Disney přenesou do rozšířené reality.

Společnost se podělila i o některé technologie, které musela kvůli novince posunout na novou úroveň. Šlo například o displeje. Věděli totiž, že je třeba lidskému oku nabídnout přesvědčivý obraz, ve kterém nejdou pouhým okem pixely rozeznat. Na každé oko tak headset nabídne více pixelů, než najdete na 4K obrazovce (dohromady jich je 23 milionů).

Další podstatnou technologií, kterou se Apple pokusil co nejvíce zdokonalit, byl zvuk. Ten je prostorový a nabízí vysoce čistý zvuk. Dokáže se navíc přizpůsobit vašemu prostředí s pomocí technologie zvané Audio Ray Tracing.

Výbava je pěkně bohatá i po stránce kamer, přesně jak se očekávalo. Ty jsou natočeny do různých směrů (dopředu, dolů i do stran) a doprovází je infračervený snímač.

Co se týče výkonnostní stránky, Apple Vision Pro je poháněn čipem M2. Někteří by sice mohli namítnout, že je to málo, ale vlastně se jedná o nezbytnost. M2 totiž poskytuje ideální průsečík mezi výkonem, energetickou efektivitou a teplotní náročností. Navíc se chlubí mimořádně tichým chodem. Tomuto SoC pak pomáhá čip R1, jenž zajišťuje data přijatá z kamer, mikrofonů a senzorů. Chlubí se pouhou 12ms odezvou, s níž zobrazuje obsah na samotném displeji.

Vision Pro běží na operačním systému visionOS. Ten se zvlášť soustředí na odezvu, která je pro AR headset naprosto kritická. AR svět je díky němu optimalizovaný pro čip M2. Nakonec se platforma překvapivě nejmenuje xrOS, jak se na základě patentů a spekulací dlouhou dobu předpokládalo.

Kancelářské aplikace od Microsoftu jako Excel, Word či Teams budou na headsetu od prvního dne. To stejné platí pro Zoom nebo Webex a stovky tisíc aplikací pro iPhone a iPad, které půjdou na headsetu spustit. Unity hry a aplikace také dostanou přístup ke gesturám, kterými headset ovládáte. Vývojáři tak dostanou příležitost některé své hry pro Vision Pro adaptovat.

Článek budeme postupně aktualizovat

CENA A DOSTUPNOST

Prodeje Apple Vision Pro budou v roce 2024 prvně zahájeny v USA, a to se zmíněnou cenou 3 499 dolarů (v přepočtu 76 900 Kč bez DPH). Do dalších koutů se rozšíří později, nicméně dostupnost v konkrétních zemích zatím specifikována nebyla. My tedy budeme jen doufat, že se tato novinka dostane také do Česka.

Bez ohledu na cenu jsme v redakci na základě odhalených informací přesvědčeni, že Apple Vision Pro má rozhodně co nabídnout a jsme zvědaví na první recenze, kde se to snad v praxi potvrdí.

VYJÁDŘENÍ SPOLUZAKLADATELKY HTC VIVE

K novince se už vyjádřila spoluzakladatelka HTC VIVE Cher Wang, která nyní působí jako předsedkyně představenstva této společnosti. HTC VIVE působí na trhu s headsety virtuální i rozšířené reality od roku 2015, a za tu dobu přineslo řadu technologických pokroků.

„Jako lídr v oblasti XR jsme rádi, že můžeme srdečně přivítat společnost Apple při jejím vstupu do živé XR komunity. Po letech, která jsme věnovali inovacím a odhodlání posouvat hranice možného s nadšením vítáme příchod společnosti, která sdílí náš zápal pro technologickou dokonalost, soukromí uživatelů a design zaměřený na člověka. Společně máme jedinečnou příležitost spolupracovat, vzájemně se inspirovat a přetvářet budoucnost XR zážitků, a tím zásadně ovlivnit životy firem, profesionálů i spotřebitelů,“ sdílela v rámci tiskového oznámení.