Problémy s dostupností, ale hlavně cenami grafických karet započaly už před více než rokem. Od té doby se trh nestabilizoval, karty jsou tak stále i na dvojnásobku původní doporučené ceny.

Vývoj cen i dostupnosti karet v Rakousku a Německu monitoruje web 3DCenter už od minulého ledna/januára. Jeho graf tak ukazuje zajímavé trendy ve výších cen, a to navíc i v porovnání s cenou kryptoměny Ethereum, jejíž těžba má mít na nedostupnost karet také svůj vliv.

S lednem/januárem ukazuje graf cen od srpna/augusta první pozitivně vypadající výsledky, oproti předešlým měsícům totiž průměrné nadsazení nad doporučenou cenovkou (MSRP) kleslo, a to ne zcela neznatelně.

Průměrná karta architektury RDNA 2 od AMD stojí 167 % MSRP, 11% pokles oproti začátku měsíce a dokonce 16% v porovnání s koncem roku 2021. Ampere od Nvidie zatím klesá o něco pomaleji. V současnosti ji najdete na 177 % MSRP, 8% pokles oproti začátku měsíce a 10% oproti konci minulého roku.

Zvyšuje se i dostupnost, která evidentně nižším cenám karet přispívá. Zároveň se zvětšuje cenový rozdíl mezi kartami AMD a Nvidie, cenový rozdíl je teď deset procentních bodů, pokud se podíváme na graf výše.

Zajímavou hloubku dodává grafu i cena kryptoměny Etherea, která minimálně tady svůj vliv na ceny karet ukazuje. Prakticky všechny kryptoměny byly totiž postiženy současnou korekcí trhu. Nám v současnosti nezbývá než v další vylepšování situace doufat. Kdo ví, třeba si budeme koncem tohoto roku kartu poblíž MSRP přece jen pořídit.