Pomalu ale jistě dochází ke zlepšování cen grafických karet. Sleduje je německý web 3DCenter, který informace o jejich dostupnosti i nacenění sdílí pravidelně už od začátku problémů. Ačkoli situaci monitoruje v Rakousku a Německu, situace je v Česku podobná, i když se s o něco vyššími cenami musíme smířit.

Pokles oproti začátku května/máje znamenal dalších sedm procentních bodů u Nvidie a pět bodů u AMD. Karty řady RTX 30 jsou tak teď nad cenou průměrně o šest procent, u RX 60 jsou to dokonce jen dvě procenta. Situace se tak opravdu vyvíjí dobře.

Na druhou stranu je nutné podotknout, že řada těch nejžádanějších modelů, jako je třeba RTX 3060 Ti, je nad cenou stále kolem 17 %. Samotné doporučené ceny jsou teď navíc vyšší než před rokem, a tak se s mírně vyššími cenami v obchodech nejspíš budeme muset smířit.

Na grafu je tentokrát jedna novinka. Žlutá linka reprezentující cenu kryptoměny Ethereum nově ukazuje výdělečnost její těžby. Ta se zájmem o grafické karty pro těžební účely souvisí více, vesměs se ale od ceny kryptoměny zvlášť neodchyluje.

Od představení nových sérií karet je to prakticky poprvé, co je lze zakoupit za takto nízké ceny. Vzhledem k tomu, že jsou ale na konci své životnosti a nová generace se už blíží, vyloženě o zázraku mluvit nemůžeme.