Společnost AMD dnes konečně představila svůj první mainstreamový model katalogu grafických karet založený na architektuře RDNA 3, který je určen pro desktopy. Po týdnech plných nejrůznějších spekulací a úniků dostává Radeon RX 7600 oficiální parametry a cenu. K dostání bude zítra, a to jak v referenčním provedení, tak i jako vlastní produkt partnerů AMD.

Radeon RX 7600 je určen primárně na hraní v rozlišení FullHD, a to zejména kvůli čipu Navi 33, jenž disponuje 32 výpočetními jednotkami a 2 048 jádry. V obou těchto oblastech došlo ke zlepšení oproti předchůdci a stejná situace pak nastala také u frekvencí – Radeon RX 7600 dosahuje až 2,66GHz boost taktu a 2,25GHz frekvence při hraní.

Kapacita paměti sice zůstává na 8 GB, přičemž by se dalo spekulovat, zda je tato hodnota v dnešní době dostatečná, nicméně její rychlost se zvýšila ze 14 Gb/s na 18 Gb/s, v důsledku čehož vzroste i propustnost. Tu sice papírově brzdí pouze 128bitová sběrnice, avšak určitou kompenzaci přináší technologie Infinity Cache druhé generace, které má karta 32 MB.

Zajímavá situace pak nastává u spotřeby. AMD se ani u levnějšího modelu nepovedlo dokázat, že přináší lepší energetickou efektivitu než Nvidia, jelikož Radeon RX 7600 pracuje se 165W TBP. Jeho předchůdce přitom hltal pouze 132 W. Nižší spotřebou, než má Radeon RX 7600, se mohou pochlubit konkurenční grafické karty GeForce RTX 4060 i RTX 4060 Ti 8GB, zatímco RTX 4060 Ti 16GB pak pracuje se stejnou hodnotou, ale nabízí výrazně vyšší výkon.

HERNÍ VÝKON  JAKO TAKOVÝ

Kromě detailů o parametrech AMD pochopitelně zveřejnilo také nejrůznější slajdy, na nichž demonstruje výkon Radeonu RX 7600. Vyplývá z nich, že při hraní s rozlišením 1080p a nejvyššími grafickými detaily dosahuje o 29 % lepších výsledků než Radeon RX 6600, ve srovnání s RTX 3060 12GB je pak výkonnější průměrně o 17 %.

Červený tým demonstroval mimo jiné i výkon v nejnovějších AAA hrách, jako je The Callisto Protocol, Resident Evil 4 Remake nebo Star Wars Jedi: Survivor. Ve všech těchto titulech byla karta schopna průměrně vykreslit přes 60 snímků za sekundu při hraní ve FullHD.

Pokud by navíc tento nativní výkon nestačil, u podporovaných her je možné využít technologie FSR a RSR, jejichž kombinace vám v některých případech může zajistit dostatek snímků i v rozlišení 1440p.

REFERENČNÍ PROVEDENÍ

Hned při prvním pohledu na referenční model, který jsme vám v průběhu článku již ukázali na větším počtu obrázků, si můžete povšimnout, že se drží stejného designového provedení jako Radeon RX 7900 XT či XTX. Na první pohled je však patrný rozdíl v oblasti rozměrů nebo absence jednoho ventilátoru. Energii také karta přijímá skrz 8pinový konektor.

CENA A DOSTUPNOST

Jak jsme vás dnes brzy ráno informovali, AMD Radeon RX 7600 skutečně vychází s cenovkou 269 dolarů ve Spojených státech, díky čemuž bude při vydání levnější než předchůdkyně i nové konkurenční modely. O české ceně vás budeme eventuálně informovat, ale dá se počítat s něčím lehce nad 7 000 Kč.

Někteří recenzenti se zatím domnívají, že si karta není schopna tuto cenovku pořádně ohájit a nenabízí tak velký výkonnostní skok, aby byla za 269 dolarů zajímavá. Jaký máte názor vy?